preloader
Lješnjak-karamel borići
ALTERNATIVNI
PREGLED

Lješnjak-karamel borići

autor: Matejka Paladin

Sastojci ZA 6 OSOBA


Sastojci
5
bjelanjaka (biskvit) i žumanjaka (krema)
175 g
šećera (85 za biskvit i 90 za kremu)
120 g
pečenih lješnjaka (mljevenih)
2 ravne žlice
oštrog brašna
2 ravne žlice
kakaa
1/2 vrećice
praška za pecivo
6,5 dl
mlijeka
100 g
karamela s lješnjacima
110 g
gustina
70 g
maslaca
200 ml
Brzo & Fino vrhnja za šlag

Priprema

1.

Priprema kreme: Od ukupne količine mlijeka odvojite 1 dl i izmiješajte sa žumanjcima, škrobnim brašnom i šećerom. Ostatak mlijeka zagrijte i u njemu na laganoj vatri otopite karamele. Kada zakuha, umiješajte mu prethodnu smjesu i zakuhajte dobro miješajući.

2.

Ostavite da se malo ohladi pa u mlako umiksajte maslac. Istucite Dukat vrhnje za šlag.

3.

Trećinu odvojite, a ostalo umiksajte u hladnu kremu. Zatim odvojite malo kreme (oko šestinu) i pomiješajte s preostalim šlagom. Tako ćete dobiti dvije kreme - karamel-kremu i šlag-kremu.

4.

Priprema biskvita: Dobro istucite bjelanjke te u njih umiješajte šećer dodajući ga postupno.

5.

Lim obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu za biskvit. Pecite 20-ak minuta na 160 stupnjeva. Kad se ohladi, prelijte s malo mlijeka i ruma te premažite prvo karamel-kremom pa onda šlag-kremom.

DUKAT BRZO & FINO

Lješnjak-karamel borići

ZA 6 OSOBA

SASTOJCI:

Sastojci

Naziv Količina
bjelanjaka (biskvit) i žumanjaka (krema) 5
šećera (85 za biskvit i 90 za kremu) 175 g
pečenih lješnjaka (mljevenih) 120 g
oštrog brašna 2 ravne žlice
kakaa 2 ravne žlice
praška za pecivo 1/2 vrećice
mlijeka 6,5 dl
karamela s lješnjacima 100 g
gustina 110 g
maslaca 70 g
Brzo & Fino vrhnja za šlag 200 ml

PRIPREMA:

  1. Priprema kreme: Od ukupne količine mlijeka odvojite 1 dl i izmiješajte sa žumanjcima, škrobnim brašnom i šećerom. Ostatak mlijeka zagrijte i u njemu na laganoj vatri otopite karamele. Kada zakuha, umiješajte mu prethodnu smjesu i zakuhajte dobro miješajući.

  2. Ostavite da se malo ohladi pa u mlako umiksajte maslac. Istucite Dukat vrhnje za šlag.

  3. Trećinu odvojite, a ostalo umiksajte u hladnu kremu. Zatim odvojite malo kreme (oko šestinu) i pomiješajte s preostalim šlagom. Tako ćete dobiti dvije kreme - karamel-kremu i šlag-kremu.

  4. Priprema biskvita: Dobro istucite bjelanjke te u njih umiješajte šećer dodajući ga postupno.

  5. Lim obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu za biskvit. Pecite 20-ak minuta na 160 stupnjeva. Kad se ohladi, prelijte s malo mlijeka i ruma te premažite prvo karamel-kremom pa onda šlag-kremom.