preloader
Brze, fine & ljetne – sezonske lisnate pite

Brze, fine & ljetne – sezonske lisnate pite

Šarene, aromatične, lagane… prava stvar za duge ljetne dane!

Da je dugo stajanje kraj štednjaka posebno iscrpljujuće ljeti, nije neka novost. Ali kako ipak ne možemo živjeti samo na salatama, imamo nekoliko prijedloga za jednostavne sezonske pite.  Uz fini tart - i omiljenu salatu - imate fini zalogaj za sve prigode, od laganog ručka do snacka za večernja  druženja.  

Kako bi sve bilo brže i jednostavnije, posegnuli smo za starim saveznikom kad želimo skratiti vrijeme provedeno u kuhinji: lisnatim tijestom.

Uz dobar nadjev i sezonsko povrće, lisnati tart je savršen ljetni zalogaj! Ovo su naši prijedlozi:

Tart s rajčicama

U zdjelici pomiješajte ricottu i dvije-tri žlice Brzo & Fino vrhnja za šlag, pa posolite i popaprite. Rasporedite smjesu po tijestu, pa naslažite rajčice narezane na kolutove i listiće svježeg bosiljka. Po želji začinite mediteranskom mješavinom začina i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Prije posluživanja posipajte s još malo maslinova ulja.

Tart s lukom i gljivama

Tijesto premažite ricottom, posipajte malo maslinova ulja, posolite i popaprite pa dodajte narezani ljubičasti luk, gljive i koju grančicu majčine dušice. Pecite u pećnici koju ste zagrijali na 180-190 stupnjeva dok se luk i gljive lijepo ne zapeku, a tijesto  ne postane hrskavo.

Tart s grožđem i lukom

U tavi na malo maslinova ulja popržite luk, pa kad omekša dodajte grožđe i pustite da se krčka još 2 minute. Maknite sa strane i umiješajte 2 žlice meda. Prebacite na lisnato tijesto uz mrvljeni kozji sir ili Salakis te koju grančicu majčine dušice. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180-190 stupnjeva oko 25 minuta dok se sve lijepo ne zapeče, a tijesto postane hrskavo.

Tart s tikvicama

U zdjelici izmiješajte čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja i Salakis te malo protisnutog češnjaka. Rasporedite po tijestu, pa slažite tikvicu oguljenu gulilicom za krumpir. Malo posolite i popaprite te dodajte kopra ili timijana. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva dok tijesto ne postane zlatnožute boje (20-25 minuta).

Koje su vaše omiljene povrtno-začinske kombinacije? Podijelite s nama!