preloader
Ideje za kreativnije voćne salate

Ideje za kreativnije voćne salate

Ako vam na spomen voćne salate na pamet pada samo desert od narezanog voća, možda je vrijeme da uz malo kreativnosti i sezonskih sastojaka pripremite prave male osvježavajuće gozbe.

Voćne salate mogu biti savršen ljetni ručak ili predjelo – i tko je rekao da moraju biti (samo) slatke? Inspirirajte se ovim prijedlozima i postanite majstor ljetnih salata!

Vrijeme je za slatko-slane kombinacije s voćem u glavnoj ulozi!

Lubenica s jogurtom i ružmarinom

Kraljica ljetnog osvježenja savršena je baza za osvježavajuće gurmanske zalogaje. Što kažete na kombinaciju s grčkim tipom jogurta i preprženim ružmarinom?

Pomiješajte Dukatos natur s malo meda i začinite prstohvatom soli. Na 2 žlice maslinova ulja kratko prepržite grančicu-dvije ružmarina. Izvadite ga zatim na papirnati ručnik i sačuvajte ulje. Očišćenu lubenicu narezanu na kockice prebacite u veliku zdjelu pa prelijte sokom od cijeđenog grejpa i lagano posolite. Pripremite veliki tanjur za posluživanje: prvi je sloj jogurt s medom, zatim poslažite lubenicu i izmrvite pečeni ružmarin. Posipajte s malo aromatiziranog ulja od prženja te pahuljicama čilija i makovim sjemenkama!

Salata s breskvama i kruhom

Sočne ljetne breskve ne čuvajte samo za snack nakon plaže: inspirirani talijanskom kuhinjom, predlažemo panzanellu – izdašnu salatu s kruhom, u koju se ovo voće odlično uklapa. Narežite kruh na kockice i  desetak minuta ga tostirajte u pećnici. U međuvremenu narežite breskve, mozzarellu, rajčice i listiće svježeg bosiljka, pa začinite balzamskim octom i maslinovim uljem. Promiješajte, dodajte kriške pršuta i kruh. Che buono!  

Borovnice sa špinatom i Salakisom

Pripremite dresing od 2-3 žlice maslinovog ulja i balzamskog octa te žlice limunova soka i meda te malo svježe mljevenog papra. U zdjeli pomiješajte mladi špinat, rikolu ili miks zelenih salata te po želji tanko narezani ljubičasti luk. Dodajte kockice Salakisa, malo sjeckanih badema i borovnice. Prelijte dresingom i dobar tek!

Caprese sa smokvama

Nije komplicirano, ali je jako mediteranski – i jako fino. Narežite smokve na četvrtine, obilno upotpunite komadićima mozzarelle i listovima svježeg bosiljka. Prelijte maslinovim uljem, lagano posolite i začinite svježe mljevenim paprom. Dodate li koju krišku kruha, dobili ste aromatične ljetne sendviče. Vjerujemo da će ljubitelji smokava ovu izvedbu salate caprese zadržati na ljetnom jelovniku!

Bobičasto voće sa šlagom od vanilije

Za kraj, ipak jedna desertna voćna salata kojom možete zaokružiti ljetni roštilj. Sve što vam treba su 6 šalica miješanog bobičastog voća (borovnica, ribiza, malina, kupina), 150 g šećera i 60 ml soka naranče. Kako bi okusi došli do izražaja, macerirajte voće – izdvojite 1 šalicu bobica, pomiješajte sa šećerom i narančinim sokom pa usitnite žlicom ili drobilicom za krumpir. Zatim lagano umiješajte ostatak bobica i sve ostavite sat-dva na sobnoj temperaturi.

Voće će omekšati i postati sočnije, a postupkom maceracije dobit će još aromatičniji okus. Za to vrijeme istucite šlag od dobro ohlađenog  Brzo & Fino vrhnja za šlag u koje ste dodali mahunu vanilije. Slasno voće poslužite s aromatiziranim šlagom – vjerujemo da taj dio ne treba dodatno pojašnj

 

Jesmo li vas potakli na uživanje u ljetnom voću na nove načine