preloader
Jednostavna jela iz pećnice

Jednostavna jela iz pećnice

Maksimalno iskoristite vrijeme: brzinski odradite pripremu, a pećnici prepustite najveći dio zadatka. Rezultati? Fini!

Užurbani radni tjedan uvijek je izazov za pripremu kvalitetnih obroka. Od jutarnjih priprema za izlazak iz kuće pa do obaveza nakon posla, sve je teže pronaći vrijeme za opuštanje i uživanje – u koje svakako ubrajamo i jelo.

Ako niste majstor planiranja (obroka) unaprijed, kuhanja u ranu zoru ili u kasne večernje sate, pametnije se organizirajte. Jednostavno je: nabavite i pripremite sastojke (povrće, začine, ribu ili meso), a veći dio pripreme prepustite pećnici. Tako možete obavljati druge poslove, uz, naravno, pokoji pogled u pećnicu i reguliranje temperature ako zatreba. Ovo posebno vrijedi za jela koja pripremate prvi put – pripazite da ne zagore!

Jela iz pećnice nisu samo saveznik u učinkovitijem korištenju vremena – i rezultat je odličan. Poseban okus koji nastaje miješanjem sokova iz namirnica u pećnici može biti prava nagrada nakon napornog dana... I nema razloga da ostane rezerviran samo za vikend!

Ovo su naši prijedlozi:

Piletina u ljepljivom umaku 

Za otprilike 500 grama mesa u zdjeli pomiješajte 3 žlice balzamskog octa, 3 žlice meda, 2-3 žlice smeđeg šećera, 3 žlice soja umaka i 2 sitno sjeckana režnja češnjaka. Za još ljepljiviji efekt dodajte i nekoliko žlica kečapa, a volite li ljuće, i 2-3 žlice čili umaka. U zdjelu ubacite pileće batke i krilca, dobro izmiješajte te ostavite 10-ak minuta da meso upije umak. Narežite nekoliko krumpira (običnog ili, još bolje, slatkog batata), posolite i sve prebacite u posudu za pečenje. Po potrebi pokapajte krumpir s malo ulja, još jednom sve posolite i pecite na 200 stupnjeva dok krumpir ne omekša, a piletina ne dobije zlatnosmeđu boju. Kad izvadite iz pećnice, posipajte sjemenkama sezama i sjeckanim svježim peršinom. Dok se slasni obrok peče, stignete i oprati posuđe (ili isprazniti perilicu) te obaviti neko brzinsko spremanje… ili se jednostavno malo odmoriti!

Zapečeni kelj

Natrgajte listove kelja i prelijte Brzo & Fino umakom Ribanac. Posolite, popaprite pa po kelju naribajte Sirelin Dimsi i malo muškatnog oraščića. Pecite na 180 stupnjeva dok gornji sloj ne postane hrskav. Ovo je idealna brza i fina večera, a sutradan dio možete ponijeti i na posao. 

Piletina s limunom i ružmarinom

Narežite jedan i pol limun na kolute pa ih posložite na dno vatrostalne posude. Dodajte grančicu ružmarina, natrganu na nekoliko manjih dijelova. Odreske od pilećih prsa, cijele batke i krilca začinite solju i paprom pa stavite u posudu, narežite 2 režnja češnjaka na četvrtine i također rasporedite u posudi. Između svakog odreska dodajte još malo ružmarina, a ako imate mjesta, slobodno ubacite i koji krumpir narezan na manje komade. U zdjelici pomiješajte sok od polovice limuna, 3 žlice maslinova ulja, sol i papar. Prelijte preko mesa i krumpira, još malo posolite i popaprite pa pecite na 200 stupnjeva oko 40 minuta do sat vremena, dok piletina i krumpir ne budu pečeni. Prije posluživanja prekrijte aluminijskom folijom pa pustite da još kratko odstoji.

Aromatični filet lososa

Filet lososa stavite na papir za pečenje i premažite mješavinom senfa (običnog ili dijon) i meda. Začinite solju i svježe mljevenim paprom, a možete dodati i grančicu majčine dušice. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta – za to vrijeme stignete pripremiti i salatu!

Gratinirana cvjetača sa slaninom

Kratko kuhajte cvjetaču (možete dodati i brokulu te prokulice), stavite u posudu za pečenje i posipajte komadićima slanine. Pomiješajte Brzo & Fino mileram i dva jaja, pa prelijte po povrću te dodajte malo ribanog Ribanca. Pecite na 180 stupnjeva dok ne porumeni. Provjerena taktika za povećanje količine povrća na tanjurima mlađih članova obitelji!

Piletina u omotu od šunke

Probajte odreske od pilećih prsa u novom ruhu! Namastite posudu za pečenje, posolite i popaprite odreske, posipajte s malo crvene paprike i svaki zamotajte u veliku krišku kuhane šunke. Stavite u zdjelu za pečenje i prelijte Brzo & Fino umakom okusa bechamel ili šampinjoni, posipajte s malo ribanog Ribanca. Pecite oko 25 minuta pa posipajte krušnim mrvicama i zapecite još nekoliko minuta.

Pečeno začinjeno povrće

Na papiru za pečenje pomiješajte cvjetove brokule, šalicu šampinjona, dvije tikvice i crvene paprike narezane na četvrtine, glavicu luka narezanu na manje komade i polovicu očišćene muškatne tikve, također narezane na manje kockice. Kako bi ovaj povrtni miks dodatno dobio na aromi, u zdjelici pomiješajte 3 žlice maslinova ulja, 3 žlice balzamskog octa, 4 režnja sitno sjeckanog češnjaka, 2 žličice sušene majčine dušice te sol i svježe mljeveni papar. Prelijte po povrću i malo promiješajte. Pecite oko 15 minuta dok povrće ne omekša. Pečeno povrće tradicionalno je prilog mesu, no idealno je i kao samostalno jelo servirate li ga predvečer. Osvježite okus uz dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja i Dukatosa, u koji ste dodali malo svježeg peršina ili korijandra, nekoliko kapi maslinova ulja i limuna te prstohvat soli i papra. U slast!

 

Imate li još ideja za fina jela iz pećnice, podijelite ih s nama!