preloader
Maslinovo ulje u desertima

Maslinovo ulje u desertima

Jedna od naših najomiljenijih namirnica može biti i sastojak slastica. Znatiželjni?

Maslinovo ulje je fino, aromatično i ljekovito, pa nam je bočica dobrog ekstra djevičanskog ulja važan dio kuhinjskih zaliha. Njime obogaćujemo salate, umake, povrće, meso i ribu, iako, kad je u pitanju domaće aromatično ulje zelenkasto-zlatne boje, za uživanje je dovoljan i komad kruha.  

No, ovaj put smo istražili deserte koje možete pripremiti s jednom od najomiljenijih mediteranskih namirnica. Sezona berbe maslina već je lagano počela, pa dospije li vam u ruke koja boca domaćeg maslinova ulja, sjetite se ovih prijedloga!

Kolačići od maslinova ulja

U potrazi za desertima s maslinovim uljem nismo mogli zaobići fine alžirske kolačiće poznate i kao twabaa ili kaak. Jednostavni za pripremu, idealni uz čaj ili kavu!
Trebat će vam: 3 jaja, 105 ml maslinova ulja, 210 g šećera u prahu, korica jednog limuna ili naranče, žličica i pol ekstrakta vanilije, 320 g (višenamjenskog) brašna, žličica praška za pečenje, prstohvat soli i jedno razmućeno jaje za premaz.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i prašak za pečenje, a u drugoj izmiksajte jaja i šećer (mali dio možete sačuvati za posipanje), lagano dodajući maslinovo ulje, ekstrakt vanilije i koricu jednog limuna ili naranče. Zatim, lagano miješajući špatulom, dodajte suhe sastojke u izmiksana jaja. Kad se sastojci prožmu, žlicom izvadite tijesto, pa malo namočenim rukama oblikujte kuglice od tijesta i slažite na papir za pečenje. Želite li izgled originalnih kolačića, kuhačom ili žlicom napravite rupu u sredini od oko centimetra. Prije pečenja premažite ih razmućenim jajem i šećerom, pa pecite 15-20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Krema od limuna i maslinova ulja

Ideja za finu kremu nikad dosta, a posebno za ovu koja je nešto poput brzinske verzije slastičarske kreme od limuna i maslinova ulja!
Trebat će vam: 3 jaja (sobne temperature), 110 g šećera i pola šalice limunova soka, 2 žlice naribane korice limuna, pola žličice ekstrakta vanilije, i 120 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja. Sve sastojke osim maslinova ulja izmiksajte u blenderu, zatim ulijevajte ulje, dok se smjesa još miksa. Zagrijte posudu s vodom, pa kad zakipi, kremu iz blendera prebacite u posudu koju zatim postavite na posudu s kipućom vodom. Kuhajte par minuta dok se krema lagano ne zgusne. Kad je gotova, kremu dobro ohladite i poslužite samostalno, uz šlag ili neke fine keksiće!

Čokoladni mousse s maslinovim uljem 

Kap po kap, evo i svilenkastog moussea uz malu pomoć maslinova ulja! Za pripremu će vam trebati 2 jaja, 180 ml mlijeka, 170 g tamne čokolade, 60 ml maslinova ulja, žlica javorovog ili agavinog sirupa, žličica ekstrata vanilije i prstohvat sitne soli. Za serviranje, računajte na dobro ohlađeno Brzo & Fino vrhnje za šlag i nekoliko zrna krupne soli za posipanje – preporučamo cvijet soli, vrstu soli koja se koristi kao začin, a posebno je dobra u kombinaciji s čokoladom.

Razmutite jaja, dodajte im mlijeko, pa sve dobro umutite pjenjačom, barem 1 minutu. Zatim, miješajući, smjesu zagrijte na vrlo laganoj vatri i pazite – ne smije zakipjeti! Maknite je s vatre, a u drugoj posudi, također na laganoj vatri zagrijte čokoladu koju ste razlomili na manje komade. Kad se potpuno otopi, maknite je s vatre i zatim umiješajte maslinovo ulje.

Kombinaciju mlijeka i jaja izlijte u blender ili multipraktik, dodajte sirup, ekstrakt vanilije i prstohvat soli. Dok se sve blenda, lagano ulijevajte rastopljenu čokoladu s uljem. Miksajte sve dok ne dobijete glatku, ujednačenu kremu. Kremu zatim izlijte u čaše ili zdjelice pa ostavite u hladnjaku barem 40-ak minuta, a ovisno o dubini zdjelica, možda će trebati i više od sat-dva kako bi se mousse dobro ohladio. Kad ga servirate, dodajte obilnu žlicu šlaga i posipajte s par zrna cvijeta soli za zanimljiviji okus.

 

 

Koristite li vi maslinovo ulje za pripremu slastica?