preloader
Nikad dosta ideja za jela s tikvicama!

Nikad dosta ideja za jela s tikvicama!

Tikvice su jedno od najomiljenijeg ljetnog povrća: punimo ih, pržimo, pečemo, stavljamo u umake za tjestenine i u rižota. Idealna ljetna namirnica s malo kalorija, a puno nutrijenata. No ponajviše, svestrana!

Ljubiteljima tikvica jednako su slasne kuhane i prelivene maslinovim uljem, kao i grilane na roštilju. Inspirirani njihovom svestranošću, uz već isprobane ideje, odlučili smo potražiti još jednostavnih ideja za uživanje u tikvicama.

Začinski „pomfrit“ od tikvica

Savršen ljetni snack – uz koji vam jedino treba fini dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja!

Narežite 4 tikvice na prutiće. U zdjelici pomiješajte 50 g svježe ribanog Ribanca, pola žličice sušene majčine dušice, pola žličice origana i pola žličice sušenog bosiljka, četvrt žličice češnjaka u prahu te malo soli i svježe mljevenog papra. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Poslažite tikvice na papir za pečenje, posipajte s 2-3 žlice maslinova ulja, a zatim mješavinom sira i začina. Ubacite u pećnicu i pecite 15-ak minuta dok ne omekšaju. Zatim ih zapecite odozgo još par minuta kako bi dobile hrskavu koricu.

Sirovi rezanci od tikvica

Popularni zoodles već dugo nisu novost u gastro svijetu, no čini nam se kako zbog toliko raznovrsnih načina pripreme tikvica zaboravljamo da ih možemo jesti i sirove. Potreban vam je spiralizator ili gulilica koja jednako uspješno pretvara tikvice u trakice nalik špagetima. Začinite ih solju i paprom, prelijte domaćom šalšom i bogato posipajte ribanim Ribancem i uživajte u odličnom ljetnom obroku bez grižnje savjesti. Može i jednostavnije: kombinirajte ih s maslinovim uljem, sušenim rajčicama i svježim bosiljkom, kaparima, češnjakom, Salakisom ili vrhnjem za kuhanje,

Slatki vafli od tikvica

Samo se tikvice mogu snaći u različitim ulogama od roštilja do deserta! Ovo je ideja za ona jutra kad vam se nikamo ne žuri: naribajte jednu veliku tikvicu i dobro procijedite vodu. U zdjeli pomiješajte 100 g integralnog ili višenamjenskog brašna, žlicu sode praška za pečenje, žličicu soli, žličicu cimeta i 60 g šećera. U drugoj zdjeli pomiješajte 250-300 ml mlijeka, 2 velika jaja i žličicu ekstrakta vanilije. Zatim ubacite suhe sastojke i  na kraju ribanu tikvicu. Zagrijte i nauljite tavu ili toster za vafle, pa izlijte smjesu i pecite nekoliko minuta dok ne dobijete vafle savršene hrskavosti. Poslužite prelivene medom ili javorovim sirupom i s malo maslaca!

Ovdje se prisjetite kako tikvice odlično funkcioniraju i kao desert.

Znamo da i vi volite tikvice! Kako ih sve pripremate? Ideja, baš kao i tikvica, nikad dosta.