preloader
Semifreddo, desert na pola puta između sladoleda i moussea

Semifreddo, desert na pola puta između sladoleda i moussea

Napola zamrznut – potpuno prefin.

Svaka čast sladoledu, no jeste li probali semifreddo? Ime mu znači „napola hladan“, odnosno zamrznut, a ima konzistenciju dobro ohlađenog moussea.  Drugim riječima, semifreddo je stvoren za tople dane.

Želite li se okušati u njegovoj pripremi, istražili smo kako ga najjednostavnije pripremiti i kojih se pravila pridržavati.

Semifreddo se priprema od tučenog vrhnja i jaja – ponekad cijelih, a ponekad samo bjelanjaka ili samo žumanjaka. Okusi se dobivaju dodavanjem voća, orašastih plodova, čokolade, kave ili likera.

Brzinska priprema, malo sastojaka.  Treba vam: Brzo&Fino vrhnje za šlag od 500 g, 200 g šećera u prahu, 115 g fino naribane tamne čokolade i 6 bjelanjaka. Istucite vrhnje u šlag, postepeno dodajući šećer. Pred kraj, kad se počnu formirati vrhovi, umiješajte ribanu čokoladu. Zatim istucite bjelanjke u snijeg, koji ćete špatulom umiješati u šlag s čokoladom, vrlo lagano, kao da preklapate smjesu. Važno je da se šlag i snijeg lijepo prožmu, no nemojte pretjerati kako semifreddo ne bi ostao bez prozračne teksture. Kremu zatim izlijte u lim za kruh ili drugu posudu, prethodno obloženu papirom za pečenje ili plastičnom folijom. Prekrijte i ostavite preko noći u zamrzivač.

Želite li fini semifreddo, pripazite na sljedeće:

Priprema „snijega“. Snijeg od bjelanjaka važan je dio pripreme semifredda, stoga pazite da bjelanjke dobro odvojite od žumanjaka, kao i da posuda u kojoj miksate bjelanjke bude potpuno čista, bez imalo masnoća. Neka bjelanjci budu na sobnoj temperaturi prije miksanja.

Kuhanje žumanjaka. Ako su baza pripreme žumanjci koji se lagano ukuhavaju, pazite da se ne ispeku, formirajući grudice.

Savršen šlag. Dobro ohlađeno vrhnje prije pripreme šlaga presudan je faktor! Preporučamo da prije ohladite i posudu u kojoj ćete miksati.

Kalup. Nećete pogriješiti držite li se običnog kalupa za kruh, koji je praktičan za serviranje i rezanje. Ako nemate takav kalup, poslužit će bilo koji drugi lim za pečenje kolača.

Posluživanje. Ako planirate servirati cijeli semifreddo, izbjegnite vađenje iz kalupa u zadnji čas. Prvo ga prebacite na tanjur za posluživanje, prethodno ohlađen. Prekrijte folijom i držite u zamrzivaču sve do posluživanja.

Dodaci. Ovdje samo trebate biti kreativni i istražiti kombinacije. Osim što druge sastojke možete dodati u prvoj fazi pripreme, obogatite semifreddo i prilikom posluživanja: voćnim i čokoladnim preljevima, sjeckanim lješnjacima, pistacijama ili orasima.

Čuvanje. U zamrzivaču, zaštićen folijom. Može izdržati i do tjedan dana, no sumnjamo da ćete i vi toliko izdržati!

Ako se nas pita, semifreddo je opasna konkurencija sladoledu – ako ne zbog svoje posebne prozračne teksture, onda zbog jednostavne pripreme i mogućnosti raznih finih kombinacija okusa.