preloader
Slavna svjetska peciva

Slavna svjetska peciva

Kruh naš svagdašnji izraz je koji označava osnovnu prehrambenu namirnicu koju konzumiramo tisućama godina. Kroz sve te godine neka su slana peciva osvojila cijeli planet.

Kajzerica

Austrijski su pekari u 18. stoljeću smislili slatko fermentiranje tijesta, što im je omogućilo da prave žemlje slatkog okusa, a ne kiselog, kakav je imao sav kruh toga doba. Te je žemlje car Franjo Josip obožavao jesti za doručak, pa su po njemačkoj riječi za cara, kaiser, dobile ime. Kajzerice su u Austriji još uvijek neizostavan dio doručka, dok ih u SAD-u vrlo rado koriste kao pecivo za hamburgere. Osobito su omiljene na bivšem području Austro-ugarskog carstva, a svuda ih zovu nekom varijantom imena kajzerica.

Bagel

Pecivo čije smo ime bezbroj puta čuli u američkim TV-serijama i filmovima ustvari je židovska žemlja od dizanog tijesta. No, to nije obična žemlja - dizano tijesto se prije pečenja prvo kratko prokuha u vodi i to ovo pecivo čini posebno ukusnim. Bagel je toliko popularan da danas postoji cijeli niz geografski određenih stilova njegove izrade, a najpoznatiji je onaj njujorški. Nekoć je bio uobičajena svakodnevna hrana većini Slavena, no ime mu je nestalo iz tog dijela svijeta. U Rusiji, Ukrajini i Latviji takva peciva zovu bublike, baranke, abaranke i suške, a u Finskoj vesirinkeli.

Perec (Precel)

Valjčići tijesta prekriženi i savijeni u karakterističan oblik u Europi se jedu od prije Krista, iako postoje i priče da je perec smislio redovnik kako bi prikazao križanje ruku u molitvi. U sjevernoj Europi oblik pereca često se koristi kao simbol pekara.

Slani perec posipan krupnom solju dostupan je i omiljen u cijelom svijetu, no najviše varijanti ima u Njemačkoj. Ondje ga posipaju sezamom, makom, kimom, anisom, komadićima slanine te sjemenkama suncokreta i bundeve, a prave ga od pšeničnog i raženog brašna. Jedu ga razrezanog i namazanog maslacem, koriste kao kruh za sendviče ili služe uz glavna jela, kao u Bavarskoj gdje se tradicionalno jede s Weisswurst kobasicom.