preloader
Zimsko zdravlje u zimnici

Zimsko zdravlje u zimnici

Nekad su ljudi kiselili hranu kako bi imali što jesti kad zapada snijeg i biljke prestanu rasti. Danas to radimo jer znamo da je zdravo za nas. I naša crijeva.

 

Bakterije, bakterije

Probiotici povoljno utječu na naše zdravlje. No, znate li da ih ne morate kupovati jer njima vrvi zimnica vaše bake? U jednoj žlici kiselog kupusa trilijuni su dobrih bakterija. Ukiseljena hrana poput kimchija i kiselog kupusa može sadržavati cijeli niz različitih vrsta probiotika za kojima vape vaše crijeva. I ne samo crijeva - tu se nađe i Lactobacillus sakei, koji povoljno djeluje na kronični sinusitis!

Kiseli krastavci potiču rad jetre i sprečavaju čir na želucu, kiseli kupus veže toksine i odnosi ih iz tijela, a usput smanjuje i stres, dok kiselo mlijeko snižava razinu kolesterola.

Bolje je kiselo

Kiseljenje je dugo bilo samo način da se konzervira hrana. A onda je netko primijetio da mornari koji jedu kiseli kupus ne obolijevaju od skorbuta. Kasnije smo skužili da je to zbog vitamina C, a još kasnije da kiseli kupus ima 20 puta više vitamina C od svježeg. I da nije samo vitamin C taj kojeg ima više - sva ukiseljena hrana ima povećanu hranjivost! Fermentacija povećava količinu nekih vitamina B, čini cink i željezo dostupnijima, čak djeluje na zdravlje crvenih krvnih zrnaca.