preloader
4 svima dostupne zimske namirnice za neodoljive recepte

4 svima dostupne zimske namirnice za neodoljive recepte

Kad vani stisne hladnoća i zima pokaže zube, svi se veselimo tanjuru nečeg toplog. Ne dajte da vam ova zima prođe bez sljedećih namirnica:

Kiseli kupus

Osim što je zdrav i prepun vitamina C, kiseli kupus je podjednako dobar za kuhanje i pečenje. Zimi je tako na našim stolovima nezaobilazna sarma, kiseli kupus s pečenicama, možda već pomalo zaboravljeni sekelji-gulaš, ali i kiseli kupus na salatu, preliven s malo bučina ulja.

Kiseli kupus obiluje vitaminom B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Poriluk

U našim se krajevima poriluk najčešće kuha kao varivo, s krumpirom, no može ga se pripremati na razne načine, čak se može jesti i sirov. Izvrstan je u rižotu, juhama, omletima, pečen ili pohan u krušnim mrvicama, kao nadjev u slanim tortama i pitama.

Jeste li znali da je, prema Plinijevim zapisima, rimski car Neron uveo Dan poriluka, pa se jedanput mjesečno jeo poriluk za što bolji glas? 

Bundeva, buča, tikva

Nema zime bez mirisa pečene bundeve, slažete li se? No ona se može pripremati na bezbroj načina: gusta juha s par kapi bučina ulja i sjemenkama prija u svako doba dana, dok su njoki od bundeve u umaku od kadulje i maslaca pravi comfort food u sivim zimskim danima. Ima izrazito nisku energetsku vrijednost (oko 26 kcal na 100 g) te je zbog toga vrlo pogodna za dijetalnu prehranu. 

Cikla

Cikla spada u korjenasto povrće, a o njenoj ljekovitosti se govori više od 2000 godina. Iako je najčešće jedemo termički obrađenu, najbolje ju je konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Uživamo u njenom slatkom crvenom korijenu, ali jestivo je i njeno mlado lišće - skuhajte ga na pari ili pripremite kao špinat. 

Cikla je izvrsna i za pečenje: narežite je na tanke ploške, lagano poslite, ispecite u pećnici i dobili ste pravi domaći čips od cikle.


Upotpunite kuhinju finim i zdravim sezonskim namirnicama koje snaže tijelo i okrepljuju duh!