preloader
7 ključnih namirnica mediteranske kuhinje

7 ključnih namirnica mediteranske kuhinje

Mediteransku kuhinju odlikuje pregršt boja i aroma, puno lisnatog i drugog povrća, plave i bijele ribe, maslinova ulja, a sve je to izrazito lagano, hranjivo i zdravo. Ovo je sedam ključnih namirnica mediteranske prehrane:

Maslinovo ulje

Nema do maslinova ulja, dodaje se u sve, čak i u slastice jer je izuzetno zdravo i korisno. Maslinovim uljem prelijte salatu, ribu i meso s roštilja. Nakapajte ga na zapečeni kruh, natrljatjte s malo češnjaka i dobit ćete intenzivni okus Mediterana u samo jednom zalogaju.

Luk i češnjak

Luk (ili kapula) i češnjak neizostavni su u gotovo svakom mediteranskom jelu. Zamislite samo kakva bi to lešo blitva bila bez fine arome češnjaka! Luk i češnjak jelima daju okus i punoću, a tijelu zdravlje.

Riba i morski plodovi

Ono što mediteransku kuhinju razlikuje od kontinentalnih je zastupljenost jela od ribe i morskih plodova. Riba se jede više puta tjedno, plava ili bijela, a vrlo često se na stolu nađu i divna jela od školjaka, liganja ili hobotnice.

Blitva i raštika

Zeleno lisnato povrće još je jedan adut Mediterana. Jede se vrlo često, u našim krajevima najčešće blitva, koja odlično nadopunjuje riblja jela, i raštika, divno povrće iz porodice kupusnjača koje uz komad suhog mesa i kap dobrog maslinovog ulja postaje prava delicija.

Tjestenina

Nema Mediterana bez tjestenine u mirisnoj šalši, umaku od povrća ili s plodovima mora. A tek one zapečene sa špinatom i sirom... Nema Mediterana bez tjestenine i točka.

Rajčica

Rajčica je omiljeno povrće toplih sredozemnih krajeva. Bez nje ne bi bilo finih pizza, mirisnih umaka, ljetnih salata, bez nje Mediteran ne bi bio to što jest. Zato je rajčica sinonim za mediteransku prehranu.

Začinsko bilje

Kadulja, origano, bosiljak, ružmarin, mažuran, lovor... Bez njih je teško zamisliti bilo koju kuhinju, a kamoli mediteransku.


Proučite ove namirnice i uvrstite ih u prehranu jer mediteranska kuhinja osim užitka u vaše domove unosi i zdravlje.