preloader
Ah, ta divna plava srdela

Ah, ta divna plava srdela

Da je plava riba najzdravija i najbogatija omega-3 masnim kiselinama, to odavno svi znamo. Znamo i da je kod nas najtraženija plava riba srdela jer je jeftina i uvijek se može nabaviti svježa. Vrlo je ukusna, lako probavljiva, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima - posebice A, D i E - te mineralima. Prava kraljica riba.

Srdele najčešće pripremamo tako da ih uvaljamo u brašno i ispržimo na dobro zagrijanom ulju, no one se mogu pripremati na mnogo načina. Možemo ih filetirati pa napuniti smjesom sjeckanih maslina, kapara i peršina, posipati krušnim mrvicama, dodati nekoliko cherry rajčica, preliti maslinovim uljem pa zapeći u pećnici.

 

Možemo od njih napraviti umak za omiljenu tjesteninu ili nadjev za slanu pitu. Možemo ih ispržiti pa marinirati u octu, s lukom i kaparama te poslužiti kao hladno predjelo.

 

Možemo ih ubaciti u brudet ili od njih napraviti polpete. Kako god je pripremili, srdela je uvijek odličan i zdrav izbor.

 

Jeste li znali da:

  • je srdela, kao i njezina konzervirana inačica sardina, ime dobila po talijanskom otoku Sardiniji?

  • je Napoleon Bonaparte, kako bi prehranio svoju vojsku, prvi uveo konzerviranje ribe jer se svježa riba brzo kvarila?

  • da je srdela u konzerviranom obliku (sardina) i dalje visokovrijedna namirnica jer se tijekom konzerviranja ne gube hranjive tvari?

  • da se marinirana riba još u 14. stoljeću izvozila s hrvatske obale u Veneciju, da se u 15. stoljeću njome opskrbljivalo kardinale u Rimu?

  • da srdela čini oko 60% ukupno ulovljene ribe u Jadranu?

  • da nutricionisti preporučuju 2–3 obroka ribe tjedno, od kojih bi jedan trebao biti riba bogata omega-3 masnim kiselinama? 


Nakon jednomjesečnog lovostaja na sitnu plavu ribu, srdela je ponovno stigla na ribarnice. Požurite po svoj kilogram-dva i uživajte u njoj svim osjetilima!