preloader
Batat – krumpir koji to nije

Batat – krumpir koji to nije

Upoznajte ovaj svestrani gomolj!

Batat, često nazivan i slatki krumpir, s krumpirom i nema neke veze – oba su gomolji, ali iz drugih porodica. Batat je dostupan u cijeloj paleti boja, od bijelog preko žutog i narančastog do ljubičastog. Osim lijepog izgleda, karakteriziraju ga nutritivna svojstva puno vrednija od onih „običnog“ krumpira. Slatki krumpir je tako prava poslastica za nepce, oči, ali i zdravlje!

 

Smatra se da potječe iz Središnje ili Južne Amerike, ali prisutan je u kuhinjama na svim kontinentima. Kod nas je postao dostupan i popularan tek unazad nekoliko godina. Budući da mu klima na ovim područjima odgovara pa se u Hrvatskoj sada i uzgaja, može ga se nabaviti na svakoj tržnici i bolje opskrbljenoj trgovini.

Osnovna priprema batata obično podrazumijeva kuhanje ili pečenje – premda se može jesti i sirov. Pripremati se može cijeli ili narezan na kockice, a potom koristiti za razna slana, ali i slatka jela! Njegov karakterističan slatkasti okus u slanim se jelima lijepo slaže s čilijem, a u slatkim ga savršeno naglašava cimet.

 

U pripremi slanih jela koristite ga onako kako koristite krumpir – napravite pomfrit ili pire, ispecite ga s nedjeljnim pečenjem, kombinirajte s drugim povrćem u izradi raznih složenaca, stavljajte u curryje, variva, izradite u kremastu juhu, dodajte u salate... Osim što se može koristiti kao hranjivija alternativa krumpiru, za razliku od krumpira - koji hlađenjem prestaje biti „apetitlih“ - batat je jednako fin i hladan.

 

Slatka jela su ta u kojima će vas batat još više iznenaditi. Vjerojatno najpoznatija je američka pita, no tu su i brojne druge ideje za deserte – muffini, sufle, slatki kruh, čak i sladoled, samo su neke od njih. A što je najbolje, zbog prirodno prisutnih šećera deserte s batatom nije potrebno pretjerano zaslađivati.

 

Uživajte u batatu u bezbrojnim slanim i slatkim kombinacijama i bez grižnje savjesti!