Trešnje su jedan od onih plodova čiju sezonu jedva dočekamo, a kad dočekamo, onda im jedva odolijevamo. Jedna vuče drugu, toliko su ukusne i sočne!
Kako nekad, tako i danas, najbolje je imati svoju trešnju u vrtu ili blizu kuće, jer najslađe su one koje jedemo direktno sa stabla. No, većina nas nije te sreće, ali možemo uživati u trešnjama s tržnice.
Na tlu Europe ih pronalazimo još u prapovijesti, u neolitiku. No za trešnje kakve danas poznajemo, ove većeg i sočnijeg ploda, zaslužni su uzgajivači s Kavkaza.
Počelo je vrijeme trešanja: pojavljuju se od polovice svibnja pa sve tamo do sredine srpnja. Ima ih različitih vrsta i intenziteta crvene boje, od onih prvih nježno crvenih do tamnih, gotovo crnih trešanja poznatih pod nazivom hrušt.
Neka od svojstava trešanja:
- Dobar su izvor vitamina C i A
- Saveznik su ljepote jer obiluju antioksidansima, a imaju malo kalorija
- Djeluju diuretički i čiste toksine iz organizma
- Sadržavaju fruktozu limitiranoga glikemijskog indeksa, što ih čini pogodnim voćem i za dijabetičare
- I na kraju, sočne su i slatke, naprosto neodoljive
Najslađe ih je jesti svježe, dobro ohlađene, ali one su rado viđena namirnica i u kuhinji. Odlične su u nadjevima za kolače, za kuhanje marmelada, a fantastične su i ušećerene, kao ukras za torte ili dodatak koktelima. Dodajte ih u svoju omiljenu voćnu salatu, sladoled ili jogurt.
A možete ih poslužiti i u slanim kombinacijama, zašto ne? Na primjer, napravite crostine s pršutom i trešnjama. Treba vam samo nekoliko kriški kruha (najbolje baguettea) koje ste u tankom sloju premazali maslacem, na to položili tanko rezani pršut i prepolovljene trešnje koje ste očistili od koštica. Lagano popaprite mješavinom papra i poslužite. Ili napravite ražnjiće od očišćenih trešanja, mozzarelle i bosiljka, savršeni snack za tople dane. A da ih probate dodati u rižoto uz omiljeni kremasti sir?