preloader
Ideje za pripremu graška

Ideje za pripremu graška

Samo fina & zelena jela!

Grašak, ta nježna slatka bobica žive zelene boje, čije nam mesnate mahune svake godine u isto vrijeme najavljuju toplije dane, omiljena je mahunarka sezone. Svojom slatkoćom i eksplozijom okusa oživljava naše jelovnike od predjela preko glavnog jela do deserta i nakon teških zimskih jela donosi toliko željenu proljetnu svježinu.


Danas se grašak uzgaja u gotovo cijelom svijetu, a odgovara mu hladnija i vlažna klima te stoga posebno dobro uspijeva u Rusiji, Kini, Indiji i SAD-u. Biljka daje velike prinose zelenih bobica meke teksture i slatkog okusa, vrlo pogodnih za konzerviranje, ali i zamrzavanje, što grašak čini lako dostupnim cijele godine. Ova je mahunarka dobar izvor ugljikohidrata, niskokalorična je (100 g graška ima samo 81 kcal), a izuzetno hranjiva. Zbog obilja nutrijenata odličan je saveznik u borbi protiv umora, što je čini idealnom namirnicom upravo za proljetne jelovnike.

A kako sve možemo pripremiti grašak?

Juhe i variva

Guste krem juhe i bogata variva od graška s finim noklicama obilježila su mnoga djetinjstva. Zbog svoje meke teksture i slatkog okusa grašak je idealan za jela na žlicu. Svježi se grašak vrlo kratko kuha, dovoljno ga je pretvoriti u finu kremu ili ga ostaviti čitavog pa jelo ugustiti uz pomoć vrhnja. I poslužiti.

 

Grašak se posebno voli s mladom teletinom i janjetinom. A tek grašak i piletina u slavnom ajngemahtecu? Ne znamo nikog tko je ikad ovom jelu rekao ne.

Umak za tjesteninu i namaz/pesto

Grašak vrlo lako možemo pretvoriti u fini umak za tjesteninu ili u namaz/pesto. Ako kuhanom grašku dodamo malo češnjaka, tvrdo ribanog sira, pinjola ili badema i maslinova ulja pa sve to pretvorimo u kremu u blenderu, dobili smo namaz koji možemo čuvati u staklenkama u hladnjaku i služiti uz prepečeni kruh ili grissine, a ako toj kremi dodamo vrhnja za kuhanje, dobili smo fantastičan umak za tjesteninu. Vrijedi probati.

Složenci, pite i nabujci

Ove meke i slatke bobice često nalazimo u raznim složencima i mesnim pitama koje se zapeku u pećnici i služe kao toplo predjelo. A ako ih pretvorimo u pire, dodamo im svježi sir (poput ricotte), žumanjke izmiješane sa začinima i tučene bjelanjke pa smjestimo u dobro namašćene kalupe, dobit ćemo fini, prozračni nabujak koji može biti izvrstan prilog uz svako mesno jelo. Nabujak od graška je poslastica samo takva!

Rižota

Najpoznatiji rižoto s graškom je zasigurno onaj poznat pod nazivom rizi-bizi, no ako vam je dosadio taj jedan te isti rižoto koji godinama jedete kao prilog piletini ili nekom drugom mesu, znajte da ga vrlo lako možete obogatiti krem sirom, svježom mentom, kobasicama, slaninom ili komadićima tune i kozicama te tako dobiti sasvim novu dimenziju graška s rižom.

Salate  

Grašak je odličan u salatama, to dobro znamo jer svi volimo bogatu francusku bez koje nema blagdanskog stola. No znate li da mladim, svježe ubranim graškom možete obogatiti zelene salate, a da ga termički ne obradite? Grašak možete i lagano blanširati, preliti rastopljenim maslacem i ohladiti pa mu dodati kuhana jaja, rotkvice, mladi luk, cherry rajčice te mladi špinat i dobit ćete pravu energetsku, šarenu, proljetnu salatu koja može zamijeniti i jedan obrok, a idealna je kao ručak koji ćete ponijeti na posao.

 

Iako je grašak pronađen u grobovima koji datiraju iz vremena stare Grčke, zanimljivo je da ga čovjek tada nije upotrebljavao za hranu, te je u njegovu prehranu ušao puno, puno kasnije. Zapisi govore da je grašak stigao u Europu početkom srednjeg vijeka u vrijeme velikih seoba, a u 17. se stoljeću na stolu Europljana pojavljuju jela koja obavezno uključuju grašak.

To da grašak možete kombinirati s ribom, hobotnicom i plodovima mora sigurno znate, a znate li da ga možete dodati u voćne salate i od njega, uz dodatak matcha čaja, raditi sladoled?