preloader
Jagode – da, sezona im je!

Jagode – da, sezona im je!

Jagode, ah, te divne jagode! Slatka, crvena, osvježavajuća jagoda, jedan od najukusnijih plodova sezone, izrazito je korisna za ljudski organizam.

Jagoda je biljka iz porodice ruža (Rosaceae), a ima drevne korijene. U antičko je doba bila poznata samo divlja, šumska jagoda, koja je zbog svog zamamnog izgleda bila simbol božice Venere.

 

Bogata je hranjivim tvarima, odličan je izvor vitamina, ponajprije vitamina C (koji jača imunosni sustav) i E (koji je zaslužan za podizanje raspoloženja), obiluje mineralima (natrij, kalij, fosfor i magnezij) te folnom i oksalnom kiselinom.

Osim što su ukusne, jagode imaju i nisku kalorijsku vrijednost te udio vode od 90 posto. Njihova vlakna potiču metabolizam i stvaraju osjećaj sitosti, pomažu pravilnoj aktivnosti crijeva i smanjuju količinu masti koju tijelo apsorbira. Također, smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. U jagodama se nalazi i tvar zvana ksilitol, koja sprečava stvaranje zubnog plaka i uklanja loš dah.

Osim što su zdrave, da okrenemo priču, jagode su i jako ukusne. Volimo ih svježe, bez ičega, ili s tek malo šećera, limunova soka i šlaga. U voćnim salatama i slasticama, posebno u kombinaciji sa sirom u famoznom cheesecakeu, ili s čokoladom, po mogućnosti topljenoj. 

 

Domaći džem od jagoda prava je mala delicija. A tek sladoled ili hladni smoothie...

 

No, jagode mogu zablistati i u drugim kombinacijama, u malo neobičnijim salatama, na primjer. Zašto ne biste napravili salatu od rukole i jagoda? Treba vam šaka rukole, nekoliko zrelih, sočnih jagoda, nekoliko šampinjona narezanih na listiće, maslinovo ulje, žličica senfa, malo soli i papra, sok od limuna – i vaša salata je tu!

 

Jagode se mogu čuvati do dva dana u hladnjaku (neoprane), ali se mogu očistiti, oprati i zamrznuti te kasnije upotrijebiti za pripremu sladoleda ili krema. Jeste li znali da je prije zamrzavanja jagode najbolje narezati na ploške, posipati šećerom, složiti na pladanj i tako zamrznuti pa tek onda spremiti u plastičnu vrećicu?