preloader
Kako pripremati pseudožitarice

Kako pripremati pseudožitarice

Predstavljamo kvinoju, proso, amarant i heljdu - hranjive žitarice koje čak ni nisu žitarice! 

Otkrijte zašto preporučujemo da u svoj jelovnik uvrstite ova zrnca raznih oblika i boja, poznata i kao pseudožitarice.

Iako se često smatraju žitaricama, kvinoja, proso, amarant i heljda zapravo su pseudožitarice, odnosno "lažne" žitarice, a s onim "pravima" ih povezuju izgled, hranjivost i način pripreme. Sigurno ste ih viđali na policama dućana zdrave hrane, gdje su sve prisutnije zahvaljujući rastućoj popularnosti bezglutenske prehrane. Svakako im dajte priliku i na različite načine pripremajte te namirnice visoke hranjive vrijednosti.

Pseudožitarice se često nazivaju i drevnim sjemenom, što dovoljno govori o tome koliko se dugo uzgajaju i koriste u prehrani.

Amarant

Biljka latinskog naziva Amaranthus obuhvaća oko 60 različitih vrsta i može narasti do dva-tri metra u visinu. Uzgajali su je još Asteci, a njezina se popularnost u Južnoj Americi očuvala do danas, proširivši se i na druge kontinente.

Cvjetovi daju sjemenke koje nazivamo amarantom, a koje imaju visok udio kalcija, željeza i fosfora te su iznimno bogate proteinima. 

 

Amarant ne sadrži gluten, a kuha se kao i žitarice, u puno vode (na 1 šalicu amaranta ide 6 šalica vode). Može se koristiti i kao zgušnjivač variva i juha te je izvrstan za pripremu salata.


Probajte ga u Tabbouleh inačici s celerom, krastavcima, peršinom, metvicom, Salakisom, maslinovim uljem, crvenom paprikom, slanutkom, limunovim sokom i tostiranim pinjolima. Pogodan je i za pripremu kolača, kojima se može dodati umjesto brašna.

Heljda

Porijeklom iz Azije, heljda (lat. Fagopyrum esculentum) se zbog izgleda sjemenki često poistovjećuje sa žitaricama iako pripada skupini zeljastog povrća (daleki rođak joj je rabarbara iz iste porodice Polygonaceae). Bogata flavonoidima (rutinom), mineralima i dijetalnim vlaknima, pomaže smanjivanju razine šećera u krvi, zbog čega je pogodna za dijabetičare.

 

Od heljdina brašna rade se žganci, u kombinaciji s drugim vrstama brašna i kruh, a poznate su i palačinke od heljdina brašna, specijalitet francuske pokrajine Bretanje.

Palačinke možete pripremiti tako da šalicu heljde namočite u vodi 24 sata, nakon čega je procijedite i usitnite u blenderu s pola šalice vode. Kad dobijete ujednačenu smjesu, po potrebi razrijedite vodom i dodajte 3 razmućena jaja, pola šalice mlijeka, prstohvat soli i sode bikarbone te žličicu ekstrakta vanilije (vaniliju izostavite kad radite slane palačinke). Pecite na kokosovu ulju i poslužite prelivene medom, javorovim sirupom ili pekmezom.

Kvinoja

O nutritivnim vrijednostima kvinoje (lat. Chenopodium quinoa) dovoljno govori činjenica da ju je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) izdvojila kao jednu od najhranjivijih namirnica na svijetu, koja može pomoći u iskorjenjivanju pothranjenosti, a 2013. godinu proglasila je međunarodnom godinom kvinoje. Bogata je proteinima, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, bakrom i cinkom te vitaminima riboflavinom, niacinom, B6, A i E skupine, vlaknima i esencijalnim aminokiselinama. Inke su kvinoju s pravom smatrale svetim usjevom, a i NASA ju je prepoznala kao superhranu, koristeći je za prehranu na svojim misijama u svemiru.

 

Lako se priprema – kuha se 15-ak minuta, dok ne postane staklasta. Uklapa se u jelovnik od doručka do večere. Izvrsna je kao prilog uz glavno jelo, ali i u toploj salati sa sjeckanim celerom, rajčicom, češnjakom, lukom, grahom, avokadom, maslinovim uljem i limunovim sokom.

Proso

Drevno sjeme proso (lat. Panicum miliaceum) sjajna je alternativa uobičajenim žitaricama. Odličan je izvor bakra, mangana, fosfora i magnezija te sadrži vitamine A i B.


Nakon ispiranja ga je potrebno skuhati u sljedećem omjeru: na 1 šalicu prosa idu 2 (do 2 i pol) šalice vode ili temeljca. Smanjite vatru i kuhajte oko 25 minuta. Kuhano proso može se poslužiti umjesto pire-krumpira ili kao kaša, obogaćeno voćem i orašastim plodovima. Mljeveno proso može se iskoristiti za pripremu kruha i muffina, a kuhano u raznim kombinacijama mesa i povrća. Kuhajte ga do konzistencije palente pa pomiješajte s Ribancem, ribanim tikvicama i mrkvom, posolite i popaprite. Ispržite ili ispecite u popečke dok ne dobiju zlatnožutu boju. Pripremite dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja i dobili ste odličan snack!

 

Kao i amarant, proso je odlično za pripremu kolača – u kašu od 500 g kuhanog prosa naribajte istu količinu jabuka, iscijedite i umiješajte sok od naranče te dodajte šalicu mljevenih badema ili lješnjaka, 4 žlice meda i malo ribane korice naranče. Pecite na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta.


Jeste li spremni pripremiti neka nova jela s drevnim "žitaricama"?