preloader
Kiseli kupus – glavica koja zimu znači

Kiseli kupus – glavica koja zimu znači

Superfood naših baka

Iako nije sigurno kada su točno ljudi počeli kiseliti kupus, onome tko je započeo tu praksu trebamo biti itekako zahvalni jer je otkrio vrhunski prirodni probiotik koji obiluje vitaminom C, ali i drugim važnim nutrijentima kao što su folna kiselina, željezo... Upravo bismo zato - osobito zimi, koja je inače siromašna svježim sezonskim povrćem i voćem - kiseli kupus trebali jesti što češće.

Skromna glavica s puno lica

Kiseli kupus vrlo je jeftina namirnica (uz malo vremena i volje kupus možete ukiseliti i kod kuće), no mogućnosti pripreme i konzumacije i više su no bogate. Najviše blagodati iz kiselog kupusa izvući ćete ako ga jedete sirovog, na salatu. Dovoljno ga je začiniti bučinim uljem i po želji crvenom paprikom, a salati od kiselog kupusa može se dodavati i voće (jabuke primjerice) kako bi se ublažila njegova izrazita kiselost. Kad je riječ o jelima s kiselim kupusom koja podrazumijevaju termičku obradu, svakako je najpoznatija kraljica zime – sarma. Tu je i jota, varivo od kiselog kupusa i graha, a kiseli kupus često se i dinsta pa poslužuje kao topli prilog kobasicama ili suhom mesu. Sve su to redom tradicionalna jela ovih podneblja, ali kiseli kupus jede se i u drugim kulturama. Tako ga, primjerice, u SAD-u stavljaju u kultni Reuben sendvič koji sadrži još i usoljenu govedinu, sir i takozvani ruski dresing – mješavinu majoneze i ketchupa.

Kiseli kupus Dalekog istoka

Posljednjih godina cijeli svijet bruji o korejskoj varijanti ukiseljenog kupusa – kimchiju. Iako postoji bezbroj varijacija, u kimchi se osim kupusa prije fermentacije najčešće dodaju i mladi luk, češnjak, đumbir te čili. Ova korejska inačica zbog toga je još intenzivnijeg i aromatičnijeg okusa, ali i još boljih nutritivnih svojstava. Kimchi se najčešće jede kao prilog, odnosno svojevrsna salata, ali baš kao i „naš“ kiseli kupus, nađe se i u raznim jušnim jelima.

Primjena izvan kuhinje

Osim u tanjuru, nemojte za začuditi ako kiseli kupus vidite i kao oblog – u narodnoj medicini koristi se u slučaju uboda insekata i blažih opekotina. A svoju primjenu u istoj našao je i rasol, „sok“ od kiselog kupusa, odnosno tekućina koja preostaje nakon kiseljenja. Osim pobornika narodne medicine, vole ga popiti i oni koji su večer prije popili čašicu previše.