preloader
Krastavac, neizostavna ljetna namirnica

Krastavac, neizostavna ljetna namirnica

Ne čudi nas što u toplijem dijelu godine krastavce možemo jesti svaki dan: osim što je njihov glavni sastojak voda (čak više od 90 posto!), ne zahtijeva gotovo nikakvu pripremu – osim rezanja i kombiniranja s drugim povrćem, voćem i začinima

Osvježava i hidratizira, a još važnije, uklapa se u toliko jela!

Krastavac (lat. Cucumis sativus)  je biljka iz porodice tikvovki, te sa znanstvenog stajališta pripada voću. Ipak, mi ga smatramo povrćem, a poznato je kako se zahvaljujući blagotvornim svojstvima, osim u kuhinji, krastavac koristi i u njezi kože.  

Bogat je fitonutrijentima zbog čega djeluje protuupalno i antioksidativno, a sadrži i vitaminime C, K i skupine B te minerale magnezij i kalij.


Po nekima krastavac potječe iz Afrike, a po nekima s Himalaje; uzgajali su ga i u starom Egiptu, odakle se proširio u Grčku te na ostatak Europe. U našim krajevima, nazivamo ga još i kukumar te kumara, kokumar, kuma, ali i vugorek i ugorek.

Dva su tipa krastavaca: salatni, kojeg konzumiramo svježeg i krastavac za kiseljenje. Kako vrući ljetni dani traže osvježenje, najdraži nam je svježi krastavac, a i najzdraviji je u svom sirovom obliku. Krastavac sadrži povoljan omjer kalija i natrija, stoga kad ga sljedeći put pripremate, pokušajte preskočiti sol.

Odlično se slaže s maslinovim uljem, češnjakom, koprom, mentom, sokom limuna i limete te kiselim vrhnjem i jogurtom. A kako ga sve jedemo?


Hladna juha s krastavcima, bogata vitaminima i okusom, jedna je od boljih stvari koja se može dogoditi usred vrućeg dana! Izblendajte krastavce i rajčice, začinite češnjakom, maslinovim uljem, peršinom, octom i uživajte! Svježim krastavcima možete dodati luk, maslinovo ulje i puno svježeg bosiljka, ili pak jogurt ili kiselo vrhnje.

U salatama je odavno poznat u kombinaciji s rajčicom i lukom, a može biti i glavna zvijezda onih kremastih, s protisnutim češnjakom i grčkim tipom jogurta i Brzo & Fino kiselim vrhnjem. Pripremite veliku zdjelu pa jedan dio iskoristite kao prilog, a drugi kao osvježavajući lagani ručak na poslu. Probajte ga i sa ječmom ili kus-kusom te Salakisom.


Od krastavca se mogu pripremati osvježavajući sladoledi – s lubenicom, jagodama i sokom limete, mentom… usitnite ih u blenderu, ulijte u kalupe i osvježite se.

Poboljšajte svaki ljetni sendvič umakom tzatziki u kojem je krastavac tanko nariban.

Voda s krastavcem poznata je kao detoksikacijsko piće, a osim narezanog svježeg krastavca, za dodatni osvježavajući efekt možete dodati još i mentu, bosiljak te malo đumbira.


Krastavac ćemo pronaći i u ljetnim koktelima, a ne zaboravimo i smoothieje u kojima ga možete blendati s jabukama, ananasom, bobičastim voćem, lubenicom, avokadom, špinatom, mentom i bosiljkom…

Umjesto zaključka: nama je i u sezoni kiselih krastavaca na prvom mjestu svježi krastavac u svim oblicima!