preloader
Kumkvat – fini mali citrus

Kumkvat – fini mali citrus

Savjeti za pripremu minijaturnog južnog voća

Citruse odavno ne smatramo egzotičnima, no malena narančasta voćka iz te porodice zvana kumkvat u našim je krajevima još uvijek prilično nepoznata. Kumkvat (lat. Fortunella) se može uzgajati kao lončanica, baš poput drugih citrusa, s kojima osim dekorativne vrijednosti dijeli i visok udio vitamina C te pozitivan učinak u podizanju otpornosti organizma.

 

Kumkvat obiluje vitaminima A, C i E, B1, B2, kalcijem, kalijem i željezom, omega 3 i 6 masnim kiselinama te karotenom i pektinom. Potječe iz južne Azije, a u Kini se spominje od 12. stoljeća. Plod kumkvata je malen i duguljast te podsjeća na mini naranču.


Okus mu je gorkasto-slatkasto-kiseo i jedino je južno voće čiji se plod može jesti čitav, s korom, pa ga ta osobina možda najviše izdvaja od ostalih citrusnih rođaka.

Donosimo nekoliko ideja kako uklopiti kumkvat u jela:

Salate

Obogatite svoje zimske salate ovom mini riznicom okusa i vitamina! Dovoljno ga je po duljini narezati na četvrtine, a preporučujemo kombinaciju radiča ili cikorije, malo peršina te dresinga od limuna i maslinova ulja. Nećete pogriješiti ako salati dodate i malo meda koji će se izvrsno složiti s kiselkastim kumkvatom i gorkastom salatom. 

Naravno, možete ga dodati i voćnim salatama!

Pića

Kumkvat će se odlično snaći i u raznim pićima, od koktela do toplih napitaka! Narežite ga na komadiće i poslužite u piću, a u koktele ga možete dodati prethodno narezanog pa zaleđenog.

Deserti

Njegov se okus odlično slaže s blagim kremama na bazi sira ili vrhnja za šlag.

 

Na ploške narezani svježi kumkvat jednostavno poslažite na tortu ili dodajte i sirup od kumkvata: u tavi zagrijte 120 ml vode i 150 g šećera, a kad prokuha, dodajte 220 g narezanog kumkvata i kuhajte na laganoj vatri oko 5 minuta, sve dok kumkvat ne postane transparentan. Prebacite ga u zdjelicu, zajedno sa sirupom, pa slažite na kremu! Kumkvat također može zamijeniti limun, primjerice u receptu za pitu.  

Džem

Kao i od drugih agruma, i od kumkvata se može pripremiti fini džem. Narežite 450 g kumkvata na ploške, odstranite sjemenke i prebacite u blender. Dodajte jednu očišćenu naranču i blendajte dok ne dobijete pire. Dodajte 400 g šećera i dvije žlice limunova soka, pomiješajte pa zagrijte na vatri. Kad prokuha, smanjite vatru i pustite da se lagano krčka dok se smjesa malo ne zgusne. Vrući džem prebacite u vruće sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i poslažite okrenute naopačke na kuhinjski ručnik. Kad se džem ohladi, prebacite u hladnjak i čuvajte do 6 mjeseci.

 

I podsjetnik: ne zaboravite kumkvat jesti - sirov! Kako se ne treba guliti, u njemu je jednostavnije uživati nego u ostalim agrumima, a i sjemenke su jestive.

Za koju god varijantu se odlučili, nemojte da vas ovaj maleni agrum zaobiđe!