preloader
Lubenica i dinja – najbolji ljetni zalogaji

Lubenica i dinja – najbolji ljetni zalogaji

Nema ljeta bez lubenice i dinje!

Iako se nadopunjuju s brojnim namirnicama, ovo nam je voće nekako najslađe kao samostalan zalogaj, idealan tijekom ljetnih vrućina.

Kad zagrizete u sočnu lubenicu, znate da je ljeto! Lubenica (lat. Citrullus lanatus) je zapravo povrće iz porodice tikvovki koje sadrži više od 90 posto vode i odlično gasi žeđ, dobar je diuretik, te je puna vitamina C i A, kalija i magnezija.


Okrugla ili duguljasta, privlačne kombinacije zelene kore i crvenog mesa, lubenica ne bi bila lubenica bez koštica, koje - voljeli ih ili ne - također imaju hranjivu vrijednost. Koštice lubenice izvor su minerala te se od njih čak priprema i čaj, a osušene ili pržene mogu se jesti kao grickalice. Na južnom Jadranu lubenicu najčešće zovu dinjom, a česti su i nazivi angurija, angorja, čatrun ili čandrun!

Iako se uglavnom konzumira svježa, lubenica se može pripremiti na brojne načine! Možete je peći na roštilju, premazanu s malo maslinova ulja i limunova soka.

 

Ili pripremite gazpacho, hladnu juhu od lubenice, rajčice i krastavca.


Narežete li je na kockice i dodate vodi uz malo svježe mente i limete, dobit ćete fini osvježavajući napitak.

Od lubenice, pršuta, svježe mente, slanog kikirikija i sitno sjeckane ljutike možete složiti malo drukčiju ljetnu salatu, a probajte i ljetnu „pizzu“ od lubenice s nadjevom od ricotte, meda i bobičastog voća. Od sireva lubenica posebno voli Salakis, pa eto ideje za gurmanske ljetne večeri.

Ako pak pripremate običnu voćnu salatu, izdubite lubenicu i pretvorite je u zdjelu!

Iako je doživljavamo kao voće, i dinja (lat. Cucumis melo) je povrće iz porodice tikvovki. Kao u slučaju lubenice, i kod dinje se osim narančastog mesa jedu i koštice.

 

Poznata i kao pipun, melon, melun, cata i pekun, dinja je bogata beta karotenom, antioksidansima i vitaminom C, a kako ima i visok udio vode (također iznad 90%) odličan je izbor za ljetnu okrepu.

Kako je jesti, osim narezanu na kriške?

Dodajte je tjestenini s prženom hrskavom pancetom i ricottom ili poslužite klasičnu kombinaciju s pršutom u obliku kanapea, s par listića bosiljka i svježe mljevenim paprom.


I od nje možete pripremiti gazpacho: u blenderu usitnite dinju srednje veličine, nasjeckani oguljeni krastavac, 2 žlice sjeckanog crvenog luka, 2 žličice soli i 3 žlice vode. Dok se smjesa usitnjuje, dodajte pola šalice maslinova ulja, malo soli i papra pa izlijte i poslužite uz listić svježe mente ili bosiljka te krišku pršuta.


Evo još jedne ideje za dinju u kombinaciji s pršutom: rižoto! Zagrijte vodu i maslac pa dodajte dinju i tanko sjeckani luk te malo češnjaka, pirjajte pa dodajte arborio rižu. Kad je riža kuhana, umiješajte žlicu-dvije mascarponea, narezani pršut i svježi bosiljak.

Kako god ih zvali i pripremali, lubenica i dinja nezaobilazan su dio ljeta. U koju skupinu vi spadate – u onu koja se uopće ne zamara košticama ili onu koja ih vječno uklanja?