preloader
Mak u kuhinji

Mak u kuhinji

Moćne male sjemenke u svjetskom kulinarstvu

Mak se u prehrani koristi od davnina te je i u našim krajevima sastojak brojnih tradicionalnih jela – od makovnjače, gibanice i raznih kolača pa sve do peciva s posipom od maka.

 

Hrskave sjemenke maka najčešće su sivkaste, plave, a mogu biti i žutosmeđe, a nalaze se u glavici cvijeta crvene, ružičaste te bijele i ljubičaste boje iz porodice makovke (lat. Papaveraceae).

 

Mogu se koristiti cijele ili samljevene, a dodaju se slatkim i slanim jelima. Njihov je nutritivni sastav izrazito vrijedan – obiluju nezasićenim masnim kiselinama i mineralima manganom, kalcijem, bakrom, fosforom, cinkom i magnezijem te vitaminima B skupine, a sadrže i vlakna dobra za probavu.

Okus makovih sjemenki je umjereno pikantan, sa slatkastom notom, a koriste se i zato što svojom teksturom doprinose hrskavosti jela. No, od maka se radi i hladno prešano ulje koje se može pronaći u prodavaonicama zdrave prehrane.

U hrvatskoj tradicionalnoj kuhinji, kao i mnogim kuhinjama srednje Europe, mak je najčešće dio slastica od dizanog tijesta – rolica, makovnjača i peciva.


Talijani ga koriste i kao posip za foccaciu te kao preljev tjesteninama i njokima, a u SAD-u ćete ga pronaći u muffinima od limuna i maka te kao posip na poznatom bagel pecivu. 


U indijskoj se kuhinji sjemenke maka osim za dodatnu aromu koriste i za zgušnjavanje jela.

Ako vam se ne rade kolači od dizanog tijesta, evo ideje: sjemenke maka mogu se kratko tostirati na tavi, pa dodati tjestenini i salatama za zanimljiviji okus. Možete ih i umiješati u umake poput senfa ili majoneze…

S obzirom na njegova hranjiva svojstva, mak nikako ne treba zanemariti u svakodnevnoj kuhinji!