preloader
Mladi luk – neizostavni sastojak proljetnog menija

Mladi luk – neizostavni sastojak proljetnog menija

Kad je riječ o luku, mlađe je definitivno slađe!

Luk je jedna od onih namirnica koju uvijek treba imati kod kuće – osnova je brojnih jela, a uz malo truda može postati i glavna zvijezda obroka. No u ovo doba godine zaboravite glavice luka i na tržnici birajte njihovu duguljastu, bijelo-zelenu mladu inačicu blažeg i slađeg okusa – jer proljeće je vrijeme mladog luka!


Baš kao i njegova „odrasla verzija“, mladi luk iznimno je zahvalna i svestrana namirnica. Jede se i bijeli i zeleni, lisnati dio, ukusan je i sirov i termički obrađen.


Od sirovog mnogi zaziru zbog specifičnog mirisa, no zanimljivo je da su isti spojevi koji su odgovorni za njegov neugodan miris zaslužni i za njegova ljekovita, prije svega protuupalna svojstva. Brojne su zdravstvene dobrobiti mladog luka i s razlogom ga se smatra vitaminskom bombom.

U našoj se tradiciji najčešće jede sirov i kao takav je neizostavan dio uskrsne trpeze.

 

Najbolji je i najjednostavniji prilog uz janjetinu, koja u isto doba dolazi na naše stolove, a odlično se slaže i s pečenom svinjetinom.  Obavezan je u salatama uz rotkvice i druge proljetnice, a mnogi ga vole uz Zagrebački sir i kiselo vrhnje.

 

Izvan našeg tradicionalnog konteksta, mladi luk nezaobilazan je u azijskim kuhinjama – bilo da se melje u pastu s đumbirom i drugim začinima te služi kao aromatična baza za jela poput curryja, ubacuje nasjeckan u wok tijekom kuhanja ili dodaje po vrhu kod serviranja niza jela (obično zeleni dio).

Postoje i jela u kojima mladi luk nije samo dodatak već glavna zvijezda. Jedno takvo jelo su palačinke, koje zapravo nemaju mnogo veze s onim što se na Zapadu naziva palačinkama. Osim što sadrže mladi luk, rade se od pravog tijesta, a ne od tekuće smjese. Umaču se u mješavinu umaka od soje i sezamova ulja i savršena su aromatična grickalica za svako doba dana.

 

Ako niste raspoloženi za egzotiku, mladim lukom jednostavno obogatite omlet i slanu pitu ili ga, još jednostavnije, dodajte šarenim proljetnim salatama.