preloader
Mladi špinat i što s njim

Mladi špinat i što s njim

Uživajte u svim blagodatima koje donosi sirovi špinat!

Kad god je moguće, povrće bi se trebalo jesti sirovo, pa tako i mladi špinat. Prije konzumacije potrebno ga je pažljivo oprati, čak uz dodatak sode bikarbone ako ne znamo odakle je špinat i je li tretiran kemijskim sredstvima. Tako ćete sigurno ukloniti svu nečistoću i eventualne ostatke zemlje. 

 

Već je dobro poznato da se sirovi mladi špinat koristi kao sastojak raznoraznih salata. Operite ga, dobro posušite pa u velikoj zdjeli pomiješajte s listićima pecorina ili nekog drugog tvrđeg sira, šakom grožđica i pinjola te kockicama pržene slanine. Posolite, pokapajte s malo limunova soka i maslinova ulja pa poslužite kao hladno predjelo ili lagani ručak. Dajte mu priliku i u hrabrijim kombinacijama, sa slanim feta sirom, jabukama i narančama – dobit ćete pravu vitaminsku bombu.

 

U zadnje je vrijeme sirovi špinat sve češće baza za zelene smoothieje; sve što vam treba za jedan takav zdravi smoothie je pola banane, sok od pola limuna, pola jabuke, šaka špinata, šalica vode, malo cimeta i žličica chia sjemenki. Napravite ga za doručak i zdravo započnite dan ili ga ponesite u staklenoj bočici na posao pa ga popijte između obroka. Zasitan je, daje energiju i čisti toksine iz organizma.

 

Špinat je povrće niske energetske vrijednosti, lako probavljivo i bogato vodom. Vrlo je vrijedan izvor folne kiseline, vitamina A i C, željeza, kalcija i kalija. Osim vitamina i minerala, špinat obiluje dijetalnim vlaknima čiji je udio kod mladih listova špinata ipak manji.

Znate li da se jedino mlade listove špinata preporučuje jesti sirove? Starije listove blanširajte pa pripremite na svoj omiljeni način, i to svakako netom prije konzumacije jer se termički obrađeni špinat ne smije podgrijavati.