Jednako ga vole i slatka i slana jela, zato provjerite što je sve finije s malo muškatnog oraščića.
Ne uskraćujte si užitak koji stvara taj slatkasti, svestrani začin. Ova jela zahtijevaju malo muškatnog oraščića!
Umaci od vrhnja ili sira
Bešamel i najjednostavnije umake od vrhnja ili sira obogatite žličicom suhog ili svježe naribanog muškatnog oraščića. Već prstohvat ovog začina bijelim umacima daje puninu okusa te ih čini zanimljivijim i manje jednoličnim.
Lisnato povrće
Malo muškatnog oraščića dodajte kad pirjate blitvu, špinat i drugu „zelenjavu“. S tim se povrćem odlično slaže, pogotovo ako ga pripremate kao nadjev za punjenu tjesteninu poput raviola ili cannellona u kombinaciji sa svježim sirom.
Krem juhe
Muškatni oraščić dodatno će začiniti krem juhu, a preporučujemo ga svakako u juhi od bundeve ili slatkih krumpira i mrkve. Dodajte ga na samom kraju, kad juhu zagrijavate prije posluživanja.
Kolačići i pite
Prhki kolačići, a posebno oni u kojima uživamo u hladnijem dijelu godine, bit će još aromatičniji ako zimskim začinima kao što su cimet i vanilija dodate malo muškatnog oraščića. Isto vrijedi i za pite – oko pola čajne žličice naribanog oraščića dovoljno je za nadjev i koru.
Slatke palačinke
Smjesi za palačinke dodajte žlicu šećera u prahu, naribanu koricu limuna i prstohvat muškatnog oraščića. U slast!
Kao i drugi začini, svježe ribani muškatni oraščić ima izraženiju aromu od onog u prahu, stoga dozirajte umjereno. Nastavite otkrivati kojim jelima može dati novu dimenziju okusa jer radi se o jednom od najsvestranijih začina, čiji se karakter mijenja ovisno o namirnicama s kojima se kombinira.