preloader
Na tržnice po mladi bob!

Na tržnice po mladi bob!

Bob se od antičkih vremena koristi kao ukusna i hranjiva namirnica u kuhinji mediteranskih zemalja, pa su ga na svojim tanjurima služili još stari Grci i Rimljani.

Bob je zeljasta biljka iz porodice mahunarki, uspravne stabljike koja naraste i preko jednog metra. Plod čini velika mahuna, ponekad dužine čak do 30 cm, koja sadrži krupne zelene jajolike sjemenke (zrna).

 

Ukusan i hranjiv mladi bob na tržnicama se zadržava relativno kratko, nestaje već s prvim većim vrućinama, točnije, može ga se naći od kraja ožujka pa sve tamo do srpnja. Ako vam se posreći pa nađete svježe ubrani mladi bob, star tek dan-dva, jedite ga sirovog i to tako da mu uopće ne skidate opnu. Ako je bob stariji i većih zrna, tada ipak treba ukloniti opnu jer je gorkasta, te ga termički obraditi.

Sirov ili kuhan, bob je doista savršena namirnica koju možemo pripremiti kao prilog mnogim mesnim jelima.

Idealan je za polpete, ali i salate, razna predjela, namaze, umake za tjesteninu, s kojom se izvrsno slaže. 


Možete ga pripremiti s artičokama i krušnim mrvicama ili jednostavno napraviti namaz od boba, Ribanca i oraha. Budući da je vrlo bogat proteinima, idealan je za pripremu vegetarijanskih glavnih jela. Bob se, zapravo, jako dobro slaže s mnogim povrtnicama i u kombinaciji s njima čini ukusna jela visoke nutritivne vrijednosti. Osim proteinima, ova mahunarka obiluje biljnim vlaknima, ima niski udio masnoća i malo kalorija, a djeluje i diuretski.

 

Mladi se bob može kupiti u mahunama ili već očišćen, a kod kupnje očišćenog treba paziti da bude svjež. Možete ga čuvati u hladnjaku, u mahuni ili zrnu, ali samo nekoliko dana od branja. Zamrznite ga očišćenog.

Volite li i vi ovu mahunarku koja nagovještava ljeto? Ako je vaš odgovor potvrdan, podijelite s nama svoj omiljeni recept.