Neke namirnice mogu potpuno izgubiti svoja vrijedna nutritivna svojstva zbog pogrešne termičke obrade ili nepravilne pripreme. Ovo su samo neke od njih:
Brokula – kuhajte je na pari
jer je upravo brokula kuhana na pari najzdravija. Iako je uvijek na popisima najzdravijih namirnica na svijetu, mnogi je ljudi pogrešno pripremaju predugo je kuhajući u vodi. Kuhanjem se gube njena zdrava svojstva i zato pazite da je ne prekuhate. Najbolje ju je kratko kuhati na pari.

Mrkva – kuhajte je u komadu
jer, prema istraživanjima, nasjeckana mrkva kuhanjem gubi nutrijente. Preporučuje se mrkvu očistiti, lagano oguliti i kuhati u komadu. Ako ste pobornik konzumiranja svježe mrkve jer vjerujete da je takva zdravija od kuhane, znajte da ste u zabludi jer je dokazano da organizam bolje apsorbira karotenoide iz termički obrađene mrkve.

Češnjak – zdrobite ga i ostavite kratko na zraku
jer su istraživanja pokazala da zdrobljen ili rukom zgnječen češnjak ostavljen barem desetak minuta na zraku lakše otpušta alicin, enzim vrlo važan u prevenciji srčanih bolesti. Isto tako, dokazano je da sjeckanje češnjaka prije dodavanja u jelo smanjuje njegova antibiotska svojstva.

Jabuke – jedite ih potpuno zrele
jer se u takvim jabukama povećava količina antioksidansa i samo potpuno zrele jabuke mogu opravdati status jednog od najzdravijeg voća. Kad biramo jabuke, uglavnom izabiremo one čvrste i lijepe, pažnju posvećujemo njihovu izgledu, ali te iste jabuke postaju zdrave tek u procesu dozrijevanja kad dolazi do razgradnje klorofila. Znajte da isto vrijedi i za kruške.

Čaj
Dodavanjem limuna u vrući čaj dobivate samo okus jer visoka temperatura uništava vitamin C i antioksidanse. Za dobrobit svog organizma i jačanje imuniteta med i limun dodajte u mlaki čaj.

Pravilnom konzumacijom namirnica činimo dobro svom zdravlju, zato se već pri sljedećem kuhanju ili kupnji namirnica sjetite ovih jednostavnih savjeta.