preloader
Namirnice koje krivo konzumiramo

Namirnice koje krivo konzumiramo

Neke namirnice mogu potpuno izgubiti svoja vrijedna nutritivna svojstva zbog pogrešne termičke obrade ili nepravilne pripreme. Ovo su samo neke od njih:

Brokula – kuhajte je na pari

jer je upravo brokula kuhana na pari najzdravija. Iako je uvijek na popisima najzdravijih namirnica na svijetu, mnogi je ljudi pogrešno pripremaju predugo je kuhajući u vodi. Kuhanjem se gube njena zdrava svojstva i zato pazite da je ne prekuhate. Najbolje ju je kratko kuhati na pari.

Mrkva – kuhajte je u komadu

jer, prema istraživanjima, nasjeckana mrkva kuhanjem gubi nutrijente. Preporučuje se mrkvu očistiti, lagano oguliti i kuhati u komadu. Ako ste pobornik konzumiranja svježe mrkve jer vjerujete da je takva zdravija od kuhane, znajte da ste u zabludi jer je dokazano da organizam bolje apsorbira karotenoide iz termički obrađene mrkve.

Češnjak – zdrobite ga i ostavite kratko na zraku

jer su istraživanja pokazala da zdrobljen ili rukom zgnječen češnjak ostavljen barem desetak minuta na zraku lakše otpušta alicin, enzim vrlo važan u prevenciji srčanih bolesti. Isto tako, dokazano je da sjeckanje češnjaka prije dodavanja u jelo smanjuje njegova antibiotska svojstva.

Jabuke – jedite ih potpuno zrele

jer se u takvim jabukama povećava količina antioksidansa i samo potpuno zrele jabuke mogu opravdati status jednog od najzdravijeg voća. Kad biramo jabuke, uglavnom izabiremo one čvrste i lijepe, pažnju posvećujemo njihovu izgledu, ali te iste jabuke postaju zdrave tek u procesu dozrijevanja kad dolazi do razgradnje klorofila. Znajte da isto vrijedi i za kruške.

Čaj 

Dodavanjem limuna u vrući čaj dobivate samo okus jer visoka temperatura uništava vitamin C i antioksidanse. Za dobrobit svog organizma i jačanje imuniteta med i limun dodajte u mlaki čaj.

 

Pravilnom konzumacijom namirnica činimo dobro svom zdravlju, zato se već pri sljedećem kuhanju ili kupnji namirnica sjetite ovih jednostavnih savjeta.