Među namirnicama koje su obilježile 2015. godinu našle su se redom:
sva brašna koja ne sadržavaju gluten, poput rižina ili slanutkova, jer sve više ljudi izbacuje gluten iz prehrane ili teži laganijoj prehrani sa smanjenim unosom glutena i ugljikohidrata. Prošla 2015. bila je bezglutenska godina, a taj će se trend nastaviti i u 2016. godini.
chia sjemenke, kao nova superhrana. Zbog svog vrijednog nutritivnog sastava i želatinoznosti čest su sastojak finih zelenih smoothieja i laganih pudinga. Chia sjemenke bogate su bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, reguliraju probavu i razinu šećera u krvi te pomažu smanjiti zgrušavanje krvi.
kokosovo ulje, jer djeluje protuupalno, potiče metabolizam i vrlo je ukusno. Snižava kolesterol, jača imunitet, a ima i antivirusna te antibakterijska svojstva. Iako je najzdravije sirovo, izrazito je otporno na visoke temperature pa se može koristiti za pečenje ili prženje hrane.
klice i mikropovrće, zbog svojih vitamina, minerala i vlakana te visoke energetske, a vrlo niske kalorijske vrijednosti. Sve to čini ih zdravom i lako probavljivom hranom, vrlo zanimljivog okusa i atraktivnog izgleda.
grčki tip jogurta, zbog svoje kremaste teksture i punoće okusa. Jednako je slastan i kao tradicionalna grčka poslastica uz dodatak meda i oraha, i kao gost u raznim salatama i finim umacima.
kumquat, jedino južno voće čiji se plod jede čitav, s korom. Kumquat je malen, narančaste boje i kiselkasto-slatkog okusa, a od nedavno se uzgaja i na jugu naše zemlje. Bogat je vitaminom C što ga čini idealnim voćem za hladne zimske dane.
Što ste s ovog popisa vi najviše konzumirali prošle godine?