preloader
Nova lica rotkvica

Nova lica rotkvica

O rotkvicama i prijedlozima za pripremu (koji nisu salata!)  

Rotkvica (lat. Raphanus sativus) potječe iz Azije i pripada porodici kupusnjača. Osvježavajućeg je okusa, prepuna vode i vlakana, pa hidratizira organizam i produljuje osjećaj sitosti.

Siromašna je kalorijama, ali obiluje vitaminima i mineralima - C, K i B6, bakrom, kalijem i manganom - te je na dobrom glasu i zbog detoksikacijskih svojstava.

Ipak nam se čini da je ovaj simbol proljeća nedovoljno iskorišten u kuhinji! Rotkvice smo navikli jesti u proljetnim mladim salatama, no od njih se mogu pripremiti i druga jela. Inspirirajte se ovim prijedlozima:

Namaz s rotkvicama

Od rotkvica, začina, svježeg sira i vrhnja pripremite odličan namaz kojim ćete oplemeniti sendvič ili mesni odrezak. Poslužite li ga kao dip uz kruh ili krekere, ili pak njime napunite svježe paprike, dobili ste i predjelo i zalogaje za druženje.

Treba vam: 8-10 rotkvica srednje veličine, 3 žlice sjeckanog peršina, 2 žlice sjeckanog kopra, žličica sjeckanog vlasca, 500 g Zagrebačkog sira, malo ribane korice limuna, prstohvat mljevenog papra, 3 velike žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja i prstohvat soli. Rotkvice narežite na tanke ploške pa u zdjeli pomiješajte sa začinskim biljem. U drugoj zdjeli pomiješajte sir i vrhnje pa dodajte ribanu koricu limuna. Po želji možete dodati i žlicu-dvije limunova soka! Sve dobro izmiješajte i čuvajte u hladnjaku.

Ukiseljene rotkvice

Brzinski pripremite ukiseljene rotkvice! Za vezicu rotkvica trebat će vam 180 ml vode i 180 ml alkoholnog ili jabučnog octa, 3 žlice meda, 2 žličice soli, pola žličice pahuljica čilija (preskočite ako ne volite ljuto), te po želji pola žličice sjemenki gorušice, češnjak, papar u zrnu, sjemenke korijandra...


Rotkvicama odrežite vrhove pa ih nasjeckajte na vrlo tanke ploške. Prebacite u staklenku, dodajte pahuljice čilija i sjemenke. U zdjeli zagrijte ocat, vodu, med i sol pa kad prokuha, prelijte po rotkvicama. Ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a u hladnjaku ih možete čuvati nekoliko tjedana (bit će hrskavije što ih prije konzumirate). Ukiseljenim rotkvicama možete upotpuniti salate, burgere, sendviče, tacose… U slast!

 

Pečene rotkvice

Meke i aromatične rotkvice iz pećnice, pečene u mješavini maslinova ulja, meda i balzamskog octa, savršen su prilog glavnom jelu. Otkrijte recept ovdje!

 

Otkrijte recept ovdje!

Hladna juha od rotkvica

Za kraj, jedan prijedlog za osvježavajuće i drukčije predjelo! Priprema je jednostavna: oguljeni krastavac prerežite na pola, izvadite sjemenke pa ga naribajte. Posolite i pustite da stoji 10-ak minuta. Naribajte 3 rotkvice, posolite ih i također pustite da stoje nekoliko minuta. U međuvremenu pomiješajte 500 g čvrstog jogurta, 2 žlice maslinova ulja, žlicu limunova soka i žlicu sjeckanog kopra. Procijedite krastavac i rotkvice pa ih dodajte jogurtu i umiješajte 3 žlice vode. Posolite, popaprite i kod posluživanja dodajte malo sjeckanih oraha, sitno sjeckane rotkvice, krastavca i kopra.

 

Otvoreni smo za sve ideje za jela s rotkvicama, slobodno ih podijelite s nama!