Ljubitelji malo drugačijih okusa najveći su obožavatelji rabarbare, a ideja za slasna jela od rabarbare nikad dosta!
Ta zeleno-ružičasta stabljika ima specifičan kiselkasto-gorkasti okus, a upravo on jela od rabarbare čini zanimljivim, pogotovo kad je riječ o desertima. Rabarbara izgledom podsjeća na blitvu, no u pripremi jela koristi se samo stabljika - lišće nemojte ni pokušavati jesti jer u većim količinama može biti otrovno.
Zbog kiselkastog okusa, rabarbara je draga svima koji ne vole jako zaslađene deserte. Naodmet nije ni činjenica da je vrlo bogata kalcijem, vitaminom B i vlaknima.
Ništa manje važno: proljeće je sezona rabarbare i dostupna je posvuda. Ako nemate svoj „izvor“ iz vrta, potražite je na tržnicama. Dopadnu li vas nešto veće količine, očistite je, stabljike narežite na kockice i zamrznite. Tako ćete i izvan sezone moći uživati u okusu proljeća! Kad pripremate jelo, stabljike ogulite kako biste se riješili žilavijih dijelova, a u tome će vam pomoći gulilica za krumpir.
Počnite s jednostavnom pitom ili crumbleom u kojima je rabarbara glavni sastojak, a slagat će se s nadjevom od vrhnja ili u kombinaciji s jagodama, bademima, zobenim pahuljicama... I naravno, s Brzo & Fino šlagom.
Osim deserta, od nje možete napraviti i salatu: kratko je zapecite, dodajte svježu rikolu ili mladi špinat, začinite balzamskim octom i medom, a možete ubaciti i pinjole ili orahe. Jednako je dobra u kombinaciji s limunovim sokom, kozjim krem sirom i senfom.
Jeste li probali chutney od rabarbare?
Ta aromatični i pikantni džem odličan je dodatak jelima s mesom, a savršen je i kao dodatak mekom svježem siru na prepečencu ili krekeru. Recept potražite ovdje.
Proširite kulinarske vidike i istražite s kojim se namirnicama rabarbara slaže!