preloader
Paprika, zvijezda ljetnih jela

Paprika, zvijezda ljetnih jela

Ljeto i paprike vole se oduvijek, a plod te ljubavi brojna su ljetna jela u kojima je paprika glavna zvijezda.

Ovo povrće potječe iz tropske Amerike, točnije Meksika i Gvatemale, a u Europu - kao i rajčica - dolazi nakon Kolumbova otkrića Amerike. Zbog njene ljutine Europljani je počinju upotrebljavati kao začin, umjesto skupocjenog papra.

Paprika je jednogodišnja biljka s visokim postotkom vitamina, posebno A i C, a organizmu daje i potrebne bjelančevine i mineralne soli, pogotovo ako se konzumira sirova.


Sorti je mnogo, kao i oblika - poznajemo paprike konusnog oblika, izduženog, prizmatičnog, više ili manje okruglog, glatke ili rebraste površine... I boja varira: od boje bjelokosti, preko crvene, žute, zelene, narančaste, sve do ljubičaste.


Jedu se sirove u salatama, kuhane, punjene, zapečene, pečene, pirjane, kao i u gustim juhama – dovoljno je pustiti maštu na volju! Inspirirajte se našim prijedlozima za sedam načina pripreme paprika.

Izvrstan su prilog glavnim jelima, idealan sastojak u umacima za tjesteninu, a punjene i zapečene mogu se poslužiti i samostalno, kao glavno jelo. No treba znati da nisu sve paprike prikladne za sva jela.


Babure
su najbolje za punjenje. I, priznajmo, nema ljeta bez finih punjenih paprika u umaku, s pireom od krumpira. 


Babure su jako dobre i za pirjanje, pa se često nađu u još jednom pravom ljetnom jelu – satarašu.

Duguljasta, mesnata crvena paprika, poznata kao rog ili roga, idealna je za pečenje (na roštilju ili u pećnici). 


Paprike ispecite, ogulite, dodajte ulje, malo octa i svježi češnjak, i dobili ste svima poznatu i omiljenu salatu od pečenih paprika. Kušajte i s malo svježeg začinskog bilja - majčina dušica i origano odlično nadopunjuju ovu salatu.

 

Kad se ljeto približi kraju, počinje priprema zimnice, a tad su na repertoaru paprike ukiseljene u mješavini octa i ulja, uz dodatak zrna papra. Najčešće se kisele malene, svijetložute paprike, takozvane paradajzerice. U zimnicu idu i babure, rezane na veće komade, ili cijele, punjene kupusom.

 

Jeste li znali da su paprike u Sjevernu Ameriku došle iz Europe, a ne iz susjedne Srednje Amerike?