preloader
Prepeličja jaja - minijaturna delikatesa

Prepeličja jaja - minijaturna delikatesa

U malim pakiranjima kriju se najbolje stvari.

 

Prepeličja jaja prave su male bombice vitamina i minerala. Naspram kokošjeg – koje je pet do šest puta veće – prepeličje jaje sadrži sedam puta više željeza, pet puta više fosfora i kalija te deset puta više vitamina B, a valja istaknuti i velike količine vitamina A. Zbog tih svojstava narodna medicina ističe brojne dobrobiti prepeličjih jaja za zdravlje, sugerirajući uglavnom da se ispijaju sirova natašte. Mi ćemo se ipak fokusirati na gurmanski aspekt ove namirnice.

Kokoš ili jaje?

Što god da je bilo prije, sigurno je da su prepelice najmanje ptice iz roda kokoški – maksimalna težina koju dostižu je 150 grama. Najčešće se uzgajaju japanske prepelice, radi jaja, ali i mesa, koje je prava delikatesa. Njihova točkasta jaja okusom su jako slična kokošjima, ali su naravno znatno manja i uglavnom teže oko deset grama. Zamjenjujete li ih u receptima, vodite se računicom da jedno kokošje jaje teži kao pet prepeličjih.

Poslastica za gurmane

S obzirom na to da se okusom ne razlikuju mnogo, prepeličja jaja mogu se koristiti na sve načine kao i kokošja – čak i u pripremi kolača. Međutim, kako i nisu baš svakidašnja namirnica i kako su ipak nešto skuplja od kokošjih, smatraju se poslasticom. Zato, ako vam nisu dostupna u izobilju, kolače i slična jela pripremajte s kokošjim jajima, a prepeličja ostavite za recepte u kojima će njihova veličina – bolje reći, minijaturnost – doći do izražaja. Prilikom pripreme vodite računa o tome da termička obrada treba biti jako kratka. Želite li da jaja budu tvrdo kuhana, stavite ih u hladnu vodu i nakon što zavrije, kuhajte između 60 i 90 sekundi pa ih brzo „šokirajte“ pod mlazom hladne vode ili u kupki s ledom.

Načini pripreme

Nakon što ste ih skuhali „u tvrdo“, prepeličja jaja dodajte u salate – kombinirajte ih s mladim špinatom ili samoniklim biljem poput šparoga, a jako će interesantno izgledati s drugim minijaturama poput cherry rajčica.

Kuhana jaja možete i panirati te potom pržiti – ovako pripremljena, poslužena uz neki fini umak, inovativan su finger food, odličan za svaku zabavu.

Najefektniji način pripreme vjerojatno je prženje prepeličjih jaja „na oko“ – poslužite ih uz slaninu, kobasice, na sendviču...

Poširanje ovako malih jaja zahtijevat će nešto više spretnosti i preciznije tempiranje kuhanja, ali kremasti žutanjak podići će svako jelo na novu razinu.

Najneočekivaniji način pripreme svakako je kiseljenje. To je ujedno odlična opcija za iskorištavanje preostalih, već kuhanih jaja. Potrebno ih je samo preliti bijelim vinskim octom koji ste prokuhali sa šećerom, soli i začinima po želji (lovor, papar u zrnu, čili...) te ohladili. Želite li da dobiju i lijepu ružičastu boju, dodajte malo cikle.

 

Za koji god se način pripreme odlučili, sigurni smo da ćete uživati u ovim slasnim minijaturama!