Mrkva izlazi iz sjene uz ova jela!
Mrkva (lat. Carota), možda najpoznatije korjenasto povrće, uzgaja se od davnina. Danas nam je poznato više od 100 vrsta, a sve potječu od divlje, samonikle mrkve šarenog korijenja. Mrkva je prava riznica hranjivih nutrijenata – bogata je beta karotenom, koji je po njoj i dobio ime, vitaminima C, K, E i B skupine, fosforom, kalijem i manganom, a obiluje i antioksidansima.
Najčešće je jedemo u juhama, rižotima ili u prilogu, no probajte i ova slatka i slana jela od mrkve:
Palačinke od mrkve
Za slasne palačinke od mrkve pomiješajte 140 g brašna od cjelovitog zrna, žličicu praška za pecivo, pola žličice sode bikarbone, pola žličice soli, pola žličice cimeta i muškatnog oraščića te prstohvat đumbira u prahu. U drugoj zdjeli pomiješajte 50 ml mlijeka i jedan Dukatos natur, jaje, 2 žlice smeđeg šećera i žličicu ekstrakta vanilije. Sjedinite suhe i mokre sastojke pa umiješajte 200 g ribane mrkve. Na zagrijanoj tavi, na malo maslaca ili kokosova ulja, pecite palačinke – okrenite kad tijesto počne bubriti, a donja strana poprimati smeđu boju. Nadjenite Dukatosom natur ili Galbani ricottom uz dodatak ekstrakta vanilije i cimeta u prahu.
Složenac od mrkve
Ovo je tradicionalno jelo finske kuhinje koje kombinira mrkvu s mlijekom i rižom. I jako ga je jednostavno pripremiti! Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Naribajte 3 srednje velike mrkve. Pomiješajte šalicu kuhane riže, 2 šalice mlijeka, žličicu soli, žlicu smeđeg šećera i 2 jaja, pa umiješajte mrkvu. Premažite kalup maslacem i izlijte smjesu. Pomiješajte krušne mrvice i rastopljeni maslac pa namrvite po vrhu. Pecite oko 40 minuta, dok složenac ne dobije zlatnosmeđu boju.
Pečene mrkve s Dukatosom
Neočekivano jednostavno i slasno jelo od mrkve! Ispecite cijele očišćene mrkve na 180-200 stupnjeva, dok ne omekšaju. Kad su gotove, prelijte ih Dukatosom natur pa dodajte bučine sjemenke i šipak.
Torta od mrkve
Morate kušati ovu jednostavnu, sočnu, bezglutensku tortu od mrkve s kremom od mascarponea. Recept potražite ovdje!
Njoki od mrkve
Sočni njoki od mrkve i batata tope se u ustima! U pećnici oko sat vremena pecite 2 batata (dok ne omekšaju). U međuvremenu naribajte 230 g mrkve i pirjajte 2-3 minute u tavi na malo maslinova ulja. Kad omekša, posolite i popaprite pa prebacite u blender i izmiksajte. Pečene krumpire prerežite na pola, izdubite i protisnite kroz prešu. U zdjeli pomiješajte pire od krumpira i mrkvu iz blendera.
Dasku posipajte s oko 30 g brašna i mijesite tijesto, dodajući još 70 g brašna, dok se ne poveže. Zakuhajte posoljenu vodu. Prvo ubacite mali komadić tijesta – u slučaju da ne zadržava oblik, dodajte još malo brašna. Na pobrašnjenoj podlozi formirajte valjak, narežite ga na manje komade pa uz pomoć vilice oblikujte njoke i ubacite ih u vodu. Kuhani su kad isplivaju na površinu. U tavi zagrijte 50 g maslaca, dodajte svježu kadulju, Brzo & Fino umak okusa Ribanac i nekoliko žlica vode u kojoj su se kuhali njoki. Ocijeđene njoke prebacite u tavu s umakom.
Rižoto s karameliziranim mrkvama
Baš kao u slatkim jelima, kremasti mascarpone će se i u rižotu odlično povezati s mrkvom! U dubokoj tavi zagrijte malo maslinova ulja i žlicu maslaca pa dodajte 2 mrkve narezane na kolutiće. Pirjajte, dodajte prstohvat soli i žličicu šećera te malo vode. Kuhajte poklopljeno 5 minuta na laganoj vatri, a zatim miješajte sve dok voda ne ispari, a mrkva se ne počne karamelizirati. Maknite s vatre.
Skuhajte 2 mrkve narezane na manje komade, sačuvajte vodu od kuhanja i prebacite žlicu-dvije u blender i usitnite. Na tavi pirjajte 2 naribane mrkve, luk i 2 režnja češnjaka. Dodajte 2 šalice riže, umiješajte pire od mrkve, i malo po malo ulijevajte 1 litru povrtnog temeljca. Uz stalno miješanje, po potrebi dodajte još vode ili temeljca. Kad je riža kuhana, a rižoto očvrsne, umiješajte 150 g Galbani mascarponea, 2-3 žlice ribanog Ribanca i karameliziranu mrkvu. Poslužite uz malo svježe ribanog Ribanca.
Tart od mrkve
Narežite 500 g mrkve i kuhajte je 10 minuta nakon što zavrije. Kad omekša, iscijedite je i usitnite u blenderu. Dodajte 75 g Galbani mascarponea, pa još jednom izmiksajte u blenderu. Ubacite jaje i koricu naranče i opet izmiksajte.
Za tijesto pomiješajte 250 g glatkog brašna, 50 g šećera, 120 g maslaca, 1 jaje, malo soli i veliku žlicu Brzo & Fino milerama. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup. Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku, a možete ga i prethodno pripremiti pa zamrznuti. Tijesto prvo zapecite, oko 10 minuta na 180 stupnjeva, ovisno o jačini pećnice. Izlijte smjesu od mrkve u tijesto, po vrhu dodajte cijele ili sjeckane indijske oraščiće i pecite 15-20 minuta.
Nadamo se da smo vas ovim prijedlozima inspirirali na pripremu finih narančastih jela!