preloader
Rajčice – pet ideja za ljetna jela

Rajčice – pet ideja za ljetna jela

Rajčica se može pripremati na bezbroj načina, a za vas smo izdvojili pet brzih i finih.

Iako su nam zbog stakleničkog uzgoja dostupne cijele godine, ljeti se rajčicama posebno radujemo jer su tada najsočnije i najbogatije okusom. Donosimo vam pet ideja za brzinska ljetna jela čiji je glavni sastojak rajčica:

Aromatične pečene rajčice

Malo veće cherry ili rajčice sorte šljivar prerežite na pola, začinite solju i začinskim biljem, pokapajte maslinovim uljem i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 90 minuta. Jedite ih tople na tostiranom kruhu, kao prilog mesu ili ih ohladite pa stavite u staklenku s maslinovim uljem i koristite po potrebi kao dodatak salatama ili tjestenini.

Brzinski umak od rajčica

Za ovaj fini umak vam ne treba puno vremena, a dovoljne su vam fine sočne rajčice, malo maslinova ulja i češnjaka. Na ulju lagano popecite češnjak narezan na četvrtine, dodajte rajčice sjeckane na sitnije komade ili cherry rajčice prerezane po pola i sve zajedno lagano propirjajte. Kad rajčice puste sok, posolite, dodajte omiljeno začinsko bilje (bosiljak, origano, majčinu dušicu) i sjedinite s omiljenom tjesteninom.

Punjene rajčice

Izvrsne su kao toplo ili hladno predjelo. Možete ih puniti raznim nadjevima - od sira, tune, mesa, riže s povrćem - pa peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Ili ih napunite svježim sirom u koji ste dodali sitno sjeckanu šunku i malo vlasca, dobro ohladite i poslužite.

Salata caprese s kaparima i crnim maslinama

Svima nam je dobro poznata salata caprese; sastoji se od rajčica rezanih na kolutove, mozzarelle, svježeg bosiljka i maslinova ulja. Slobodno joj dodajte crne masline i koju kaparu iz soli te poslužite uz tostirani kruh koji ste natrljali češnjakom.

Gazpacho, hladna juha od rajčica

Oprane rajčice potopite u vrelu vodu pa ih ogulite. Krastavce ogulite i narežite na manje komade, a paprike, češnjak i luk (po mogućnosti ljutiku) sitno nasjeckajte. Ubacite sve u blender pa izmiksajte u jednoličnu smjesu (možete to učiniti i štapnim mikserom), posolite, popaprite i dodajte ocat. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi pa poslužite uz malo maslinova ulja i kockice tostiranog kruha.

 

Rajčice su nam, baš poput mnogih vrsta povrća i voća, stigle iz Latinske Amerike, a jeste li znali da su se u Europi dugo uzgajale samo za ukras?