preloader
Šipak - jesenski dragulj

Šipak - jesenski dragulj

Male sjemenke pune okusa. 

Šipak je poznat i pod nazivima nar i mogranj, dozrijeva početkom jeseni na području cijelog Sredozemlja, u dijelu Azije te Sjevernoj Americi, a zanimljivo je da je jedna od prvih kultiviranih voćaka.

Unutar njegove kožnate nejestive kore može se stisnuti i do 600-tinjak sočnih slatko-kiselih sjemenki. Osim dobrog okusa, šipak krase i antioksidativna te odlična nutritivna svojstva, među kojima se izdvaja velika količina folne kiseline i vitamina C.

Šipak se koristi svjež, ali i kao sirup, čaj, sok... U bliskoistočnim kuhinjama prisutan je u svim oblicima u bezbrojnim slatko-slanim kombinacijama. Uz kultivirani šipak, o kojem pišemo ovom prilikom, postoji i divlji koji se u kulinarstvu koristi najviše osušen za čaj ili ukuhan u džem.

 

Šipak je upravo u vrhuncu sezone i svježi, sočni primjerci mogu se nabaviti posvuda. Jedino što vas u konzumaciji eventualno može spriječiti je čišćenje tih 600-tinjak sjemenki. Mnogi nemaju strpljenja za pažljivo odvajanje sjemenki od unutarnjih opni. No, i za to postoji prečac! Šipak prepolovite i iznad što veće zdjele izlupajte kuhačom ili nekim drugim tupim kuhinjskim predmetom pridržavajući ga s lagano razdvojenim prstima kako bi sjemenke upadale u zdjelu. Udarci će trebati biti poprilično jaki, bit će i prskanja, zato pripazite da kuhinju ne pretvorite u scenu iz horor-filmova.

 

Nakon što ste ga očistili, šipak stavljajte u salate – voćne, ali i sve druge – lijepo se slaže s mnogim jesenskim namirnicama (bućom, kruškama, keljem, rikolom...). Zbog kiselkastog okusa odličan je i uz sireve i svu „težu hranu“. Njime osvježite bogate čokoladne kolače ili teksturom i okusom pomalo dosadnu zobenu kašu.

 

S obzirom na to da sjemenke šipka izgledaju poput malih crvenih dragulja, osim okusa zasigurno će popraviti i izgled svakog jela!