preloader
Sva lica medvjeđeg luka

Sva lica medvjeđeg luka

Proljeće je pravo vrijeme za uživanje u finim jelima od samoniklog bilja. Upoznajte medvjeđi luk!

S proljećem sve zazeleni, pogotovo šume iz kojih stiže pravo malo bogatstvo okusa i mirisa. Kad šuma lagano zamiriše na češnjak, to je znak da je u njoj niknuo medvjeđi luk, divna ljekovita biljka koja ima razne primjene, od gastronomije do fitoterapije. Riječ je o samonikloj biljci, latinskog naziva Allium ursinum, koju zovu i srijemuš, divlji luk ili šumski luk.

 

Zbog svojih ljekovitih svojstava od davnina se koristi u narodnoj medicini. Kažu da iz organizma uklanja otrove, masnoće (kolesterol) u krvi i krvnim žilama. Čisti crijeva i želudac te snizuje krvni tlak. Pomaže kod lišaja, reume, gihta. Izvrstan je za proljetno čišćenje organizma. Svi dijelovi biljke su jestivi, od listova do cvijeta, no najukusniji su prvi izdanci i za konzumaciju se preporučuju upravo ti mladi listovi prije cvata.

 

Iako medvjeđi luk ima intenzivan miris po češnjaku, neiskusni ga berači mogu zamijeniti sa sličnim otrovnim biljkama poput đurđice (koja nema miris po češnjaku, ali ima slične listove). Važno je naglasiti da se đurđica u prirodi pojavljuje nešto kasnije od prvih izdanaka medvjeđeg luka. Ipak, preporučujemo neiskusnim beračima da beru s nekim iskusnim ili da medvjeđi luk kupe na tržnici. Ali i na tržnici obavezno protrljajte listove i kupite ga tek ako osjetite poznati miris češnjaka.

 

Kako ga pripremiti? Svježe listove natrgane na veće komade ubacite u omiljenu salatu ili narežite na tanke trakice i dodajte u svježi sir i vrhnje. 

 

Možete skuhati finu krem juhu od medvjeđeg luka s krumpirom i mladom koprivom ili jednostavno napraviti namaz/pesto koji ćete jesti na prepečenom kruhu.

 

Jeste li već kušali medvjeđi luk u nekoj od ovih kombinacija? Probajte, proljeće je idealno vrijeme za nove, zdrave okuse.