preloader
Sve o cikli

Sve o cikli

Iako nam je poznata od davnina, cikla nije široko rasprostranjena u našoj kuhinji. Premda je na tržnicama nalazimo od lipnja pa sve do listopada, uglavnom je konzumiramo na uvijek isti način - na salatu.

Cikla je bogata dragocjenim mineralima poput natrija, željeza, kalcija, fosfora i kalija, kao i vitaminima A i C, te upravo zbog toga zaslužuje istaknutije mjesto na našim stolovima. Preporučuje se i u prehrani vegetarijanaca jer sadrži i određeni postotak kobalta, važnog za stvaranje vitamina B12 koji se nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla.

Oblik i veličina korijena cikle ovisi o sorti; ima ih okruglih i ovalnih, različitih veličina. Važno je naglasiti da za konzumaciju treba birati manje primjerke jer što je promjer korijena veći, to mu je sredina drvenastija.


Budući da je cikla lako probavljiva, može se jesti na razne načine - kuhana, pečena ili sirova.

Svježu je možete čuvati u hladnjaku i do 10 dana, no prethodno joj svakako odrežite listove, i to nekoliko centimetara iznad korijena. Kuhanu i oguljenu možete čuvati u hladnjaku do sedam dana.

 

Cikla je najbolja i najzdravija kad se jede sirova:

Naribajte je i pokapajte s malo limunova soka, a možete joj dodati i ribanu jabuku i mrkvu.

Napravite sok od cikle. Ogulite je i stavite u sokovnik pa iscijedite, a okus ovog ljekovitog soka poboljšajte dodavanjem limunova soka, meda i cimeta.

 

Iako je izvrsna na salatu, poigrajte se malo kombinacijama pa pripremite rižoto od cikle.

 

Ili je narežite na tanke listiće, pokapajte maslinovim uljem, dodajte soli i majčine dušice te ispecite čips od cikle. Ili njome obojite ručno rađenu tjesteninu pa napravite raviole punjene skutom i češnjakom.

 


Lišće cikle
najčešće se odstrani i završi u otpadu, no ono je potpuno jestivo, k tome jako zdravo te je vrlo slično špinatu ili blitvi. Zato ga nemojte bacati, već ga dodajte u omiljene lisnate salate ili umjesto špinata izmiksajte u smoothie.

 

 

Znate li da u lišću cikle ima više željeza nego u špinatu i da je zdravije od samog ploda, odnosno korijena? I stari su Rimljani jeli samo njeno lišće, dok su korijen upotrebljavali kao lijek.