preloader
Svestrana rikola

Svestrana rikola

Jedinstveni okus koji obogaćuje mnoga jela

Rikula, rukola, rikola, rokula ili možda riga? Kako god zvali ovu zeljastu biljku, vjerujemo da vam se povremeno nađe na tanjuru. Rikola (lat. Eruca sativa) nije zahtjevna i uspijeva gotovo na svakom tlu, a u skladu sa svojom „divljom“ prirodom ima specifičan gorkasti, oštriji okus. Upravo je taj okus tajna njenog uspješnog spajanja s nizom svježih i kuhanih namirnica.


Ona je i nutritivno vrijedno povrće– obiluje vitaminima A i C, antioksidansima, folnom kiselinom i riboflavinom te kalcijem, magnezijem, bakrom, željezom, cinkom i kalijem.

No osim koristi za zdravlje, dodatna vrijednost rikole je svestranost u kulinarstvu. Rijetko se koje povrće tako dobro uklapa u najrazličitija jela, a tajna je u okusu i u dobroj otpornosti na termičku obradu.


Nećete pogriješiti ako je pripremate svježu, na salatu– samostalno ili u kombinaciji s drugim lisnatim salatama, mladim lukom ili rajčicama, a odlična je i kao dodatak krumpir-salati.

Slagat će se i s voćem – svakako je probajte s jagodama, kruškama, orašastim plodovima… I sirevi vole rikolu, pa je slobodno kombinirajte s nježnom mozzarellom, ali i s jačim vrstama poput Ribanca ili plavih i kozjih sireva.

 

Često se dodaje tjesteninama i rižotima, mesu ili morskim plodovima te na vrh pizze, a njome možete aromatizirati i Brzo & Fino vrhnje za kuhanje pa ga preliti po njokima ili poslužiti uz meso.

Ako imate rikolu, svega nekoliko sastojaka dovoljno je za fino i zanimljivo jelo!