preloader
Svestrana žitarica koja se odaziva na ime ječam

Svestrana žitarica koja se odaziva na ime ječam

Možete li se sjetiti kada ste ga posljednji put jeli?

Ječam je fina i svestrana žitarica, a iako po svjetskoj proizvodnji zauzima visoko mjesto, nekako se i dalje prerijetko nađe na našim jelovnicima.

Ječam ili orzo, kako ga nazivaju u našim primorskim krajevima, koristi se za proizvodnju kruha, piva, kavovina, slada, ali i stočne hrane.


Ova drevna žitarica puna je vlakana, sadrži važne minerale i vitamine te je, kako biljkama i priliči, siromašna mastima. Ječam također pospješuje probavu i pomaže održavanju ravnoteže crijevne mikroflore, a u odnosu na ostale žitarice ističe se i po niskom glikemijskom indeksu.

Upravo se zbog visokih hranjivih vrijednosti i blagotvornog učinka na zdravlje preporučuje što češća konzumacija ove žitarice, no mi ćemo svakako naglasiti i njezin blagi okus i čvrstu teksturu.

Ječam se najčešće koristi kao dodatak juhama i varivima, od kojih je kod nas zasigurno najpoznatiji ričet – tradicionalno zimsko jelo od ječma i graha uz dodatak suhog mesa, dok se kao orzotto i zamjena za rižu prvo udomaćio u obližnjoj Italiji, a potom došao i do naših krajeva.


Kako pripremiti ričet? Otkrijte ovdje!

 

Možda niste znali, ali ječam se u obliku kaše uz dodatak orašastih plodova i meda može jesti i za doručak. Jedini “nedostatak” jest činjenica da će vam za pripremu trebati nekih 45 minuta.


Ječam je večer prije pripreme potrebno namočiti. Ujutro ga isperite i kuhajte u vodi (omjer 1:3). Kad voda prokuha, kuhajte otprilike 45 minuta dolijevajući još vode jer ju ječam brzo upija.


Kad zrna omekšaju, iscijedite pa pomiješajte ječam sa žlicom meda, jogurtom, orašastim plodovima ili sušenim voćem po izboru i uživajte u zdravom, zasitnom i ukusnom doručku.