preloader
Tikvice, tikvice!

Tikvice, tikvice!

Ako postoji lagano, niskokalorično povrće bogato vodom i vitaminima, onda su to tikvice.

S tikvicama možete pripremiti na desetke brzih i laganih, a vrlo ukusnih jela. Zbog svojih hranjivih sastojaka povoljno djeluju na organizam: sadržavaju magnezij koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a njihova vlakna utječu na smanjenje kolesterola i čišćenje toksina.

Tikvice su omiljeno povrće u mediteranskoj kuhinji. Vrlo se brzo spremaju, bilo da ih kuhamo ili pečemo. Iako ih danas možemo nabaviti u bilo koje doba godine, njihova je sezona upravo sada – u njima uživamo od svibnja, tijekom cijelog ljeta, pa sve do jeseni. Jedemo ih na salatu, u juhama, pohane, sa žara, u rižotima, varivima, u slatkim i slanim pitama, punimo ih ribljim, sirnim ili mesnim punjenjima. Jednostavno, volimo tikvice!

 

Ako ste kratki s idejama za ručak ili večeru, predlažemo vam tri brza načina pripreme tikvica:

Pržene tikvice – za ovo su vam potrebne tikvice, ulje za prženje i sol. Tikvice narežite na kolutiće, ubacite na dobro zagrijano ulje, prepržite i posolite. Na kraju po želji možete dodati i malo sjeckanog češnjaka.

 

Okruglice od tikvica – trebaju vam tikvice, krušne mrvice, malo mlijeka, jaja, maslinovo ulje, jedan režanj češnjaka, brašno, sol i papar, ulje za prženje. Tikvice naribajte, posolite i pustite da odstoje, zatim iscijedite pa umiješajte s ostalim sastojcima. Oblikujte kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice i prepržite na dobro zagrijanom ulju. Služite uz omiljeni umak.

Pizzette od tikvica - trebaju vam tikvice, mozzarella ili polutvrdi sir, pire od rajčice, sol i papar, origano, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Tikvice narežite na ploške, premažite maslinovim uljem i pireom od rajčice, položite na njih ploške sira, posolite, popaprite, posipajte origanom pa zapecite u pećnici 25 minuta na 180 stupnjeva.


Na koji ih način vi najradije spremate? Podijelite s nama svoj omiljeni recept.