preloader
Top 4 namirnice koje morate uvrstiti u prehranu u 2016.

Top 4 namirnice koje morate uvrstiti u prehranu u 2016.

Početkom nove godine donosimo pregršt novih odluka, a neke od njih zasigurno se odnose na uvrštavanje zdravih namirnica u svakodnevnu prehranu. Neka se stoga ove četiri namirnice svakako nađu na vašem stolu u 2016. godini.

Losos

Jeste li znali da se losos smatra jednom od najzdravijih namirnica? Riječ je o ribi koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi. U zadnje je vrijeme losos vrlo dostupan i moguće ga je nabaviti u gotovo svakoj trgovini. Obiluje omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A, E i B6, a 100 grama svježeg lososa ima samo 116 kalorija. Porcija lososa je porcija zdravlja.

Avokado

Obiluje zdravim masnoćama, točnije, sadržava oleinsku i linoleinsku kiselinu koje učinkovito smanjuju razinu lošeg (LDL) i istovremeno povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola. Avokado ćete najlakše pripremiti tako da ga prerežete na pola, narežete na kriške i jedete svježeg na komadu prepečenca, kao međuobrok, a možete ga i nasjeckati u omiljenu salatu.

Jogurt

Ako ste ljubitelj jogurta, slobodno ga nastavite redovito konzumirati i u 2016. godini. Ovaj prirodno hranjiv mliječni proizvod savršena je dopuna zdravoj prehrani koja organizam opskrbljuje kalcijem, bjelančevinama i jogurtnim kulturama koji svakodnevno koriste vašem organizmu. 

Kakao prah

Gorki kakao još je jedna supernamirnica koju svakako trebate uvrstiti u svoju prehranu jer potiče cirkulaciju i snižava krvni tlak, a k tome i podiže raspoloženje. Obiluje antioksidansima i zvrstan je izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. Kakao sadrži omega-6 masne kiseline koje hrane mozak i važne su za cjelokupno funkcioniranje organizma. 

 

Nova godina donosi nove izazove - za zdraviji dan uključite barem jednu od ovih namirnica u svoju prehranu!