preloader
Upoznajte kozice!

Upoznajte kozice!

Upoznajte najsvestraniju morsku delikatesu

Ovi račići rođaci su hvaljenog škampa, manji su i cijenom pristupačniji, no okusom i nutritivno ništa manje vrijedni. Ljeto je pravo vrijeme da eksperimentirate s tim plodovima mora i od njih pripremite lagana i šarena jela. Da bismo vam dočarali sav potencijal kozica – ili gambera, kako se često nazivaju – usporedit ćemo ih s piletinom, a više o mogućnostima pripreme pročitajte u nastavku.

Od glave do repa

Iako je jestivi dio samo rep, i to tek kad se izvuče iz ljuske, kozice je poželjno kupovati svježe, cijele i neočišćene te iskoristiti sav njihov potencijal. Glave iskoristite za izradu ukusnog temeljca koji će vam poslužiti za pripremu raznih jela. Rižota, umaci za tjestenine, juhe i buzare samo su neka od njih. Naravno, nije loše ni imati očišćene repove kozica zamrznute i uvijek pri ruci za pripremu brzog i finog obroka. Zaista brzog – kozicama treba tek nekoliko minuta termičke obrade!

S kozicama po svijetu

Kad ste došli do tih finih repića, svježih ili smrznutih, vrijeme je za pripremu! Kako smo već napomenuli, mogućnosti je bezbroj. Pečeni, prženi ili samo kratko blanširani, u kremastim rižotima, finim tjesteninama, osvježavajućim salatama... Mašti i okusnim pupoljcima na volju, a mi vam, kao dokaz svestranosti kozica, donosimo nekoliko jela iz cijelog svijeta.

 

Paella

Ovo španjolsko nacionalno jelo, svojevrsni rižoto, sadrži najbolje proizvode španjolske kulinarske tradicije u nesvakidašnjem spoju morskih okusa i mesa. Uz rižu i naravno kozice, paella sadrži i druge plodove mora (najčešće dagnje), meso (uglavnom piletinu) te povrće, dok svoju lijepu žutu boju duguje šafranu. Za razliku od klasičnog rižota, paella se ne miješa, već donji sloj riže treba pustiti da se zapeče.

 

Tacosi

Tacosi su meksički specijalitet, ali i omiljeno street food jelo širom svijeta, a upravo je verzija s kozicama lagano preprženim na tavi jedna od najpopularnijih. Uz kozice, trebat će vam i male tortilje te salsa od rajčica i avokada začinjena korijandrom, čilijem i limetom.

 

Salata s kus-kusom

Neodoljivim spojem slatkog i slanog salata s kozicama i kus-kusom preselit će vas direktno na Bliski istok. Kus-kusu dodajte ljubičasti luk, grožđice, mentu i pistacije te poslužite uz kozice pečene na žaru ili prepržene na tavi. Kako biste izbalansirali sve okuse, na kraju dodajte i malo soka od limuna.

 

Tempura

Kozice su jedna od najčešćih namirnica koja se umače u tempuru – smjesu za prženje karakterističnu za japansku kuhinju. Tempura se sastoji od jaja umućenih s hladnom vodom, brašnom i kukuruznim škrobom te treba biti konzistencije nešto gušće od smjese za palačinke, a nakon tempure – ako želite još hrskaviji rezultat – kozice uvaljajte u panko (krupne japanske krušne mrvice). Za autentični doživljaj, nakon prženja u vrelom ulju, poslužite uz teriyaki umak ili napravite azijsku fuziju sa slatko-ljutim kineskim umakom.

Na koje god gastronomsko putovanje da se uputite, sigurno je da će biti ukusno ako ste poveli kozice!