preloader
Ususret ljetu: patlidžan

Ususret ljetu: patlidžan

Istražite kako pripremati jedno od omiljenog ljetnog povrća.   

Orijentalnog podrijetla, široko rasprostranjen u mediteranskoj kuhinji, patlidžan je još jedan od glasnika ljeta. Dok je jednima omiljeno povrće, drugima je omraženo, no mi o ukusima ne raspravljamo, već pišemo o patlidžanu – sezona mu je.

Sorti patlidžana ima mnogo; nama je najpoznatiji plavi, odnosno tamnoljubičasti ovalni patlidžan, a nalazimo i okruglo-jajoliki i duguljasti cilindričnog oblika.


Najbolje ga je jesti od ranog ljeta sve tamo do rane jeseni, od lipnja do listopada, ali zahvaljujući stakleničkom uzgoju, dostupan je cijele godine. Niske je kalorijske vrijednosti, a punog okusa. Patlidžan je bogat kalijem i fosforom, a zbog visokog udjela vode pomaže u pročišćavanju organizma.

Patlidžan se uvijek konzumira termički obrađen - sirov je vrlo gorak zbog prisutnosti solanina, koji se gubi termičkom obradom. A kako pripremiti patlidžane? Lako! Možete ih ispeći na roštilju pa poslužiti prelivene aromatičnim uljem ili ih ispržiti u dubokom ulju narezane na kockice (kao za talijansko jelo caponata).


Možete ih izdubiti i napuniti omiljenim mesnim ili povrtnim nadjevima pa zapeći s puno sira.

 

A možete pripremiti jedan od najpoznatijih talijanskih složenaca, parmigiana di melanzane.


Kako god ih spremali, ovi će vam savjeti dobro doći:

Prije termičke obrade patlidžan je dobro posoliti, i to krupnijom solju, te ostaviti da odstoji oko pola sata kako bi pustio gorku vodu. Potom ga treba dobro posušiti papirnatim kuhinjskim ručnicima.

Patlidžane često nije potrebno guliti, pogotovo one vrlo male, mlade, ali ako ih gulite, činite to pažljivo skidajući samo gornji ljubičasti sloj.

Prvo odstranite zeleni dio biljke, a potom oštrim nožem na dasci narežite patlidžane na komade željene veličine.

 

U kojoj ste vi skupini - onoj koja jedva čeka sezonu patlidžana ili onoj koja ih nikako ne voli?