Tako kisele, a tako slatke!
Kad se pojave u rano ljeto, osunčane crvene višnje savršen su ukras zelenih krošnji, u kojima doslovno sjaje. No u tim slatko-kiselkastim plodovima ipak ćemo najviše uživati kad ih zagrizemo, bilo da ih jedemo svježe ili u omiljenom kolaču.
I nisu samo fine - bogate su vitaminima A, C, E te folnom kiselinom i mineralima. Poznate su i po protuupalnim svojstvima, a sadrže i visok udjel antioksidansa antocijana.
Višnja (lat. Prunus cerasus) nastala je križanjem slatke trešnje s divljim, kiselijim vrstama, potječe iz Azije, a uzgajati se počela u Grčkoj i Turskoj. U njoj su uživali i stari Rimljani, zaslužni za širenje višnje u Europi. Kiselkasti okus izdvaja je od ostalog voća i posebno je cijenjena kao sastojak deserata pa su njeni najveći obožavatelji najčešće oni koji ne vole pretjerano slatke kolače.
U našim je krajevima zasigurno najpoznatija maraska ili maraška, autohtona hrvatska sorta višnje snažne arome, rasprostranjena u Dalmaciji. Snažna aroma maraske zaslužna je za njen ugled u likerskoj industriji, a maraschino, liker od maraske, proslavio se u cijelom svijetu.
Recepata je mnogo, a uz klasike poput štrudle ili domaćeg soka od višanja, evo još nekoliko ideja kako ih pripremiti.
Odlične su u jednostavnom sočnom kolaču „na šalice“ - pomiješajte 3 šalice brašna, 1 šalicu ulja, 1 i pol šalicu šećera te 1 i pol šalicu mlijeka. Umiješajte još pola vrećice praška za pecivo, vanilin šećer, 3 jaja i prstohvat soli. Smjesu izlijte u kalup za pečenje pa pobacajte željenu količinu višanja (što više, to bolje!). Prvo pecite 20 minuta na 120 stupnjeva, a zatim još 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Po želji kolač poslužite uz malo tučenog Brzo & Fino vrhnja za šlag.
U potrazi za savršenim ljetnim desertom nemojte preskočiti sorbet od višanja. Pomiješajte 900 g višanja, 2 žlice limunova soka, 200 g šećera i 120 ml vode i zagrijte na vatri. Lagano miješajući pustite da se krčka 5 minuta, sve dok se šećer ne otopi, a višnje ne omekšaju. Ohladite i prebacite u blender. Dodajte još 2 žlice limunova soka pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u posudu i zamrznite najmanje 6 sati prije posluživanja (nakon sat vremena izvadite iz hladnjaka i promiješajte smjesu, pa vratite na hlađenje!).
A višnje možete i samo očistiti od koštica pa zamrznuti, kako biste kasnije njima obogatili sladoled, pripremili smoothie ili ih jednostavno grickali…
U kojem vi obliku najviše volite višnje?