preloader
Volite li kukuruz?

Volite li kukuruz?

Ono što je riža u azijskoj kuhinji i pšenica za nas Europljane, to je bio kukuruz u kuhinji starih Asteka – sama suština obroka.

Čak ni dan-danas se ne zna točno podrijetlo samog naziva ove biljke, ali se zna da je uzgoj kukuruza započeo u meksičkoj dolini Tehuacan, u regiji Oaxaca, i da je imao golem utjecaj na prehranu, ali i vjerske običaje Asteka, Maja i Inka. Kao i mnoge druge biljne vrste, kukuruz u Europu dolazi zahvaljujući Kristoforu Kolumbu i njegovu otkriću Amerike.

Danas je rasprostranjen na našim poljima i zastupljen u našoj svakodnevnoj prehrani. Bogat je fosforom i kalcijem, dobar je za probavu i ne sadrži gluten, stoga je vrlo pogodna namirnica za sve one koji izbjegavaju gluten ili boluju od celijakije. Svježi mladi kukuruz počinje se konzumirati sredinom kolovoza i početkom rujna, dok u konzerviranom ili zamrznutom možemo uživati cijele godine.

Na spomen kukuruza prvo pomislimo na kuhani i pečeni koji zamiriše gradskim ulicama i s krajem ljetnih dana vreba s malih štandova. Ili na svježe ubrane klipove ispečene u dvorištu na velikoj vatri u društvu naših najmilijih i prijatelja – takav nam je kukuruz najslađi.


Kukuruzno brašno najpopularnije je u meksičkoj kuhinji, a koristi se za izradu tortilja i tacosa.

 

No od njega se pravi i fina torta koja se u Brazilu jede najčešće u ljetnim mjesecima. Priprema se vrlo jednostavno: od kukuruznog brašna, šećera, maslaca i jaja, ponekad obogaćeno slatkom šećernom glazurom sa sokom od limuna. Kod nas se od kukuruznog brašna kuha palenta koju služimo uz mesna jela s umacima ili peče fina, bogata zlevanka, tradicionalno jelo međimurske kuhinje.

U američkoj je prehrani kukuruz sveprisutan; Amerika je najveći proizvođač i potrošač kukuruza. Ima ga u gaziranim pićima, u čipsu i raznim snackovima, u umacima i salatama, žitaricama za doručak (popularni corn flakes) i mnogim drugim jelima. Jedno od tipičnih američkih jela je i corn chowder, izrazito ukusna i hranjiva gusta juha od kukuruza.

 

Ne zaboravimo ni popularne kokice bez kojih često ne prođe film u kinu ili kod kuće, a koje se rade od čega? Od kukuruza, naravno, i to onog poznatog pod nazivom kokičar.

Biste li voljeli kušati gustu juhu od kukuruza? Ako je vaš odgovor potvrdan, pratite nas i dalje jer vam uskoro donosimo recept.