Iako su nam bademi, lješnjaci, orasi i drugi orašasti plodovi poput pistacija i kikirikija dragi u svako doba godine, moramo priznati da nam u blagdansko vrijeme posebno primamljivo mirišu – i to uglavnom na fine torte, savijače i kolače.
Orašasti plodovi dozrijevaju u jesen, kada se skupljaju i spremaju za zimu, odnosno za kasnije korištenje. Ostavljaju se u ljuskama ili se čiste pa očišćeni pakiraju. No budući da obiluju masnoćama, oni očišćeni ili mljeveni lako se kvare ako se dobro ne čuvaju. Osušeni cijeli orasi se često čuvaju u hladnim, prozračnim prostorijama u mrežastim vrećama.
Kupite što svježije orašaste plodove i svakako ih prije kupnje kušajte, naravno ako je to moguće. Kupite cijele jer takvi ostaju svježi dulje od onih sjeckanih ili mljevenih. Čuvajte ih u dobro zatvorenim posudama s poklopcima, na hladnom i tamnom mjestu. A ako želite da vam traju dulje, spremite ih u plastične vrećice pa čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču. U hladnjaku mogu stajati od šest mjeseci do godine dana, a u zamrzivaču i do dvije godine.

Vijek trajanja im se produljuje i prženjem. Možete ih pržiti u tavi ili pećnici, uz miješanje. Kako god to radili, znat ćete da su gotovi po lijepoj zlatnoj boji i prekrasnom mirisu koji se proširi kuhinjom.

Važno je napomenuti da se prženjem orašastih plodova intenziviraju njihove arome, koje se posebno cijene u slasticama. Osim badema i lješnjaka prže se i pistacije, pinjoli, kikiriki, pa i orasi. I sve redom ih volimo u kolačima. A kako i ne bismo kad su slasni, a uz to i tako zdravi!
Bademi su bogati vitaminom E, mineralima i bjelančevinama – u narodu se kaže da šaka badema dnevno jača kosti i pomaže u sprečavanju osteoporoze. Imaju niski glikemijski indeks, što ih čini pogodnim i za dijabetičare. Kad su slastice u pitanju, bademi su izvrsni u tradicionalnim tortama, rafiolima, sitnim kolačima, od njih se radi nadjev za pitu i, naravno, marcipan.

Posebno se cijeni sitno mljeveni badem, odnosno bademovo brašno.

Orasi obiluju cinkom i bakrom, elementima koje najčešće dobivamo iz mesa, i zbog toga su idealni za prehranu vegetarijanaca. K tome sadrže i fosfor, magnezij, kalcij, željezo i kalij, kao i višestruko nezasićene masti koje su saveznik u borbi protiv "lošeg" kolesterola. A slastice s orasima?

Ima ih bezbroj – od baklava, orehnjača, šapa, torta, kiflica, breskvica, palačinki pa sve do jabuka punjenih smjesom od oraha.


Lješnjaci su čista koncentracija magnezija, bakra, vitamina E i B, te štite kožu od starenja i slobodnih radikala. Smatraju se energetski izuzetno moćnom hranom pa ih se posebno preporučuje za oporavak sportaša, ali i svih koji osjećaju fizičku i mentalnu iscrpljenost. Lješnjak je neodoljiv u obliku sladoleda, ali i u finim kremama, namazima, pudinzima, suhim kolačićima i svim kombinacijama s čokoladom.

I još nekoliko savjeta za kraj:
Kad radite kreme ili biskvite, orašaste plodove prvo prepržite kako bi im okus bio intenzivniji, a zatim ih ohladite pa tek onda sameljite. Za kekse i suhe kolače ih grubo nasjeckajte.

Kako biste dobili potpuno bijele bademe, prvo ih kratko blanširajte, zatim im maknite kožicu pa ih ostavite da se osuše na zraku.

Pripazite kad meljete orašaste plodove - ako vam se stroj za mljevenje previše pregrije, zagrijavanje potiče lučenje masnoća iz orašastih plodova. Masnoće mogu uzrokovati užeglost, dok vlaga pogoduje razvoju plijesni.
Orašaste plodove vrlo lako možete pretvoriti u namaz; dovoljno ih je dobro usitniti u blenderu te dodati žličicu ulja i soli. Ovakvim namazima možete dodavati kakao, med, otopljenu čokoladu, cimet i ostale začine pa ih upotrebljavati kao nadjev, dodatak kremama ili ih mazati na kruh.
Orašasti plodovi se lijepo slažu s čokoladom, medom, rumom, kavom i šlagom.
Osim u slasticama, orašasti plodovi su vrlo cijenjeni i u slanim kombinacijama. Često ih se dodaje salatama, rižotima, tjesteninama ili juhama te poslužuje s raznim sirevima i sušenim voćem.

Koja je vaša omiljena kombinacija s orašastim plodovima? Sigurno imate neku koju biste rado podijelili s drugima.