preloader
Vrijeme je badema, lješnjaka, oraha

Vrijeme je badema, lješnjaka, oraha

Iako su nam bademi, lješnjaci, orasi i drugi orašasti plodovi poput pistacija i kikirikija dragi u svako doba godine, moramo priznati da nam u blagdansko vrijeme posebno primamljivo mirišu – i to uglavnom na fine torte, savijače i kolače.

Orašasti plodovi dozrijevaju u jesen, kada se skupljaju i spremaju za zimu, odnosno za kasnije korištenje. Ostavljaju se u ljuskama ili se čiste pa očišćeni pakiraju. No budući da obiluju masnoćama, oni očišćeni ili mljeveni lako se kvare ako se dobro ne čuvaju. Osušeni cijeli orasi se često čuvaju u hladnim, prozračnim prostorijama u mrežastim vrećama.

Kupite što svježije orašaste plodove i svakako ih prije kupnje kušajte, naravno ako je to moguće. Kupite cijele jer takvi ostaju svježi dulje od onih sjeckanih ili mljevenih. Čuvajte ih u dobro zatvorenim posudama s poklopcima, na hladnom i tamnom mjestu. A ako želite da vam traju dulje, spremite ih u plastične vrećice pa čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču. U hladnjaku mogu stajati od šest mjeseci do godine dana, a u zamrzivaču i do dvije godine.

 


Vijek trajanja im se produljuje i prženjem. Možete ih pržiti u tavi ili pećnici, uz miješanje. Kako god to radili, znat ćete da su gotovi po lijepoj zlatnoj boji i prekrasnom mirisu koji se proširi kuhinjom.


Važno je napomenuti da se prženjem orašastih plodova intenziviraju njihove arome, koje se posebno cijene u slasticama. Osim badema i lješnjaka prže se i pistacije, pinjoli, kikiriki, pa i orasi. I sve redom ih volimo u kolačima. A kako i ne bismo kad su slasni, a uz to i tako zdravi!

Bademi su bogati vitaminom E, mineralima i bjelančevinama – u narodu se kaže da šaka badema dnevno jača kosti i pomaže u sprečavanju osteoporoze. Imaju niski glikemijski indeks, što ih čini pogodnim i za dijabetičare. Kad su slastice u pitanju, bademi su izvrsni u tradicionalnim tortama, rafiolima, sitnim kolačima, od njih se radi nadjev za pitu i, naravno, marcipan. 


Posebno se cijeni sitno mljeveni badem, odnosno bademovo brašno.

 

Orasi obiluju cinkom i bakrom, elementima koje najčešće dobivamo iz mesa, i zbog toga su idealni za prehranu vegetarijanaca. K tome sadrže i fosfor, magnezij, kalcij, željezo i kalij, kao i višestruko nezasićene masti koje su saveznik u borbi protiv "lošeg" kolesterola. A slastice s orasima? 


Ima ih bezbroj – od baklava, orehnjača, šapa, torta, kiflica, breskvica, palačinki pa sve do jabuka punjenih smjesom od oraha. 

 

Lješnjaci su čista koncentracija magnezija, bakra, vitamina E i B, te štite kožu od starenja i slobodnih radikala. Smatraju se energetski izuzetno moćnom hranom pa ih se posebno preporučuje za oporavak sportaša, ali i svih koji osjećaju fizičku i mentalnu iscrpljenost. Lješnjak je neodoljiv u obliku sladoleda, ali i u finim kremama, namazima, pudinzima, suhim kolačićima i svim kombinacijama s čokoladom.

 

I još nekoliko savjeta za kraj:

Kad radite kreme ili biskvite, orašaste plodove prvo prepržite kako bi im okus bio intenzivniji, a zatim ih ohladite pa tek onda sameljite. Za kekse i suhe kolače ih grubo nasjeckajte.


Kako biste dobili potpuno bijele bademe
, prvo ih kratko blanširajte, zatim im maknite kožicu pa ih ostavite da se osuše na zraku.


Pripazite kad meljete orašaste plodove
- ako vam se stroj za mljevenje previše pregrije, zagrijavanje potiče lučenje masnoća iz orašastih plodova. Masnoće mogu uzrokovati užeglost, dok vlaga pogoduje razvoju plijesni.

Orašaste plodove vrlo lako možete pretvoriti u namaz; dovoljno ih je dobro usitniti u blenderu te dodati žličicu ulja i soli. Ovakvim namazima možete dodavati kakao, med, otopljenu čokoladu, cimet i ostale začine pa ih upotrebljavati kao nadjev, dodatak kremama ili ih mazati na kruh.

Orašasti plodovi se lijepo slažu s čokoladom, medom, rumom, kavom i šlagom.

Osim u slasticama, orašasti plodovi su vrlo cijenjeni i u slanim kombinacijama. Često ih se dodaje salatama, rižotima, tjesteninama ili juhama te poslužuje s raznim sirevima i sušenim voćem. 

 

Koja je vaša omiljena kombinacija s orašastim plodovima? Sigurno imate neku koju biste rado podijelili s drugima.