preloader
Zimsko blago zvano brokula, cvjetača i prokulice

Zimsko blago zvano brokula, cvjetača i prokulice

U tim kupusnjačama leže ideje za fina jela!

Brokula, cvjetača i prokulice sezonsko su povrće koje mnogi vole, a mnogi baš i ne. Često ih se konzumira kao prilog jer izvrsno pašu uz meso i ribu, a mogu se pripremiti na razne načine. Te tri povrtne vrste spadaju u porodicu kupusnjača - u kojoj su i koraba, kelj i kupus - a sve njih možemo nazvati „zimskim čuvarima zdravlja“.

Brokula

nam je došla iz susjedne Italije, ima malo kalorija, ali je bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C. Izrazito je ljekovita, ali samo ako je ne kuhamo predugo jer tada gubi nutritivnu vrijednost. Brokulu volimo na različite načine - kuhanu na pari pa prelivenu maslinovim uljem, u juhi, nabujku, u umaku za tjesteninu. 


A znate li da brokulu možete jesti i sirovu? Slobodno je natrgajte na manje cvjetiće, dodajte joj ribanu mrkvu, radič, salatu iceberg i pržene suncokretove sjemenke pa začinite maslinovim uljem i jabučnim octom.

Cvjetača

se najviše uzgaja na Dalekom istoku, dok su u Europi najveći uzgajivači Talijani, Španjolci i Francuzi. Uzgaja se i u cijeloj Hrvatskoj, a ova zimska dolazi nam iz obalnih krajeva. Baš poput brokule, izrazito je niskokalorična i gotovo potpuno bez masti, pa je savršena namirnica za one koji paze na prehranu i dnevni unos kalorija. Gratiniranu i kuhanu na pari već svi dobro poznajemo, no jeste li je ikad pokušali spariti s dagnjama u juhi ili napraviti pizzu s podlogom od cvjetače? Mi jesmo i jako nam se svidjela. Ta je „lažna pizza“ idealna za ljude koji se pridržavaju bezglutenske prehrane ili izbjegavaju ugljikohidrate, a pizzi ne mogu odoljeti.

Prokulice

znane još kao kelj pupčar ili patuljasti kelj, došle su nam iz Belgije. Krase ih iste odlike kao brokulu i cvjetaču – siromašne su kalorijama, a bogate vitaminima i mineralima. No zbog intenzivnog okusa mnogima, pogotovo djeci, nisu omiljene. Ako se predugo kuhaju, bit će gnjecave, zato ih je optimalno kuhati pet-šest minuta da iznutra ostanu tvrđe i zadrže ono zbog čega ih se smatra jednom od najzdravijih vrsta povrća. Izvrsne su pohane u pivskom tijestu, ali i pirjane na malo češnjaka s bijelim vinom i curryjem


A možete li zamisliti kakvog je okusa spoj prokulica i jabuka? Savršeno se slažu. Dovoljno je narezati jedne i druge, preliti maslinovim uljem, dodati malo majčine dušice i peći pola sata u pećnici na 180 stupnjeva.

 

Vjerojatno vam je za oko zapeo i šenon, onaj čudni svijetlozeleni križanac brokule i cvjetače.


Njega možete pripremati kao što pripremate brokulu i cvjetaču ili na neki drugi vama znani i dragi način. Mi se javljamo za recept!