Ideje za jela od različitih lica zobi
Zob (lat. Avena sativa) je zeljasta biljka iz porodice trava, koja cvate ljeti te daje plod izduženog zrna. Od oljuštenog zrna zobi dobivaju se zobeno brašno, pahuljice, ljuskice, krupica… Visok postotak proteina te niska količina masti svrstavaju je u jedne od najhranjivijih žitarica. Obiluje mineralima te vitaminima B skupine, a izvor je brojnih antioksidansa.

Ono po čemu je možda najpoznatija je visok udjel vlakana, a ugljikohidrati iz zobi polako se razgrađuju. Zbog ovoga je zob namirnica idealna za doručak i kad god želite osigurati konstantni, polagani izvor energije. Nekad je zob bila najpoznatija kao stočna hrana, a danas se, osim za prehranu ljudi, koristi i u kozmetici zbog blagotvornih učinaka na kožu.

Neoljuštena zob uglavnom se koristi za pripremu čaja, a oljušteno zrno priprema se slično kao i riža.
Zobene pahuljice (krupne i sitne) dobivaju se valjanjem zrna, a kako proces uključuje i djelomično kuhanje, pahuljice se brže pripremaju odnosno kraće kuhaju, iako ih ne morate kuhati.

Zobene mekinje ili posije zapravo su ljuske od zobi, bogate vlaknima te se baš kao i zobene pahuljice mogu usitniti i koristiti za pripremu raznih jela – od kaša i smoothieja do kolača.
Zobeno brašno dobiva se mljevenjem zobenih pahuljica ili zrna.
Kako pripremati zob
Kuhana zob (kaša) može biti baza brojnih jela – od variva do kolača. Zob možete namakati u vodi nekoliko sati (u omjeru 1 šalica zobi na 3 šalice vode), a zatim je kuhati oko sat vremena, začinjenu s malo soli. Kuhajte sve dok zrno ne omekša i slobodno dodajte još vode koju će zrno upiti. Kad tekućina postigne konzistenciju umaka, možete ugasiti vatru i ostaviti poklopljeno još 15-20 minuta.

Pripremate li doručak, obogatite kašu voćem i orašastim plodovima. Kuhanu zob možete dodati i varivu od graha i povrća, pomiješati s dinstanim lukom, graškom i mrkvom za malo drukčiju verziju rizi-bizija.
Brža verzija je kaša od zobenih pahuljica: omjer zobenih i vode je 2:3 – na 1 šalicu zobenih pahuljica ide šalica i pol tekućine (voda ili kombinacija vode i mlijeka u jednakom omjeru). Za veću količinu, npr. 4 šalice pahuljica, trebat će vam 6 šalica tekućine. Dio zobenih pahuljica prije kuhanja slobodno usitnite u blenderu. Zagrijte vodu i pahuljice pa dok se lagano kuhaju, dodajte prstohvat soli i začinite po želji: žličicom cimeta, ekstrakta vanilije, kakao praha... Kad zakipi, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Za doručak koji daje još više energije, ubacite narezanu bananu kad se kaša počne zgušnjavati.
Od kombinacije svježeg sira, jaja, mljevenih zobenih pahuljica možete pripremiti odličan proteinski kruh – treba vam 500 g Zagrebačkog sira, 250 g mljevenih zobenih mekinja, 4 jaja, žličica soli i žličica sode bikarbone (ili prašak za pecivo). Sve sastojke dobro pomiješajte i pecite na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta.

Pripremiti i ukusne popečke! Naribajte 2 tikvice, malo posolite i ostavite da puste vodu. Umiješajte zobene pahuljice da upiju vodu (a možete je i procijediti, a zobene pahuljice preliti vrućom vodom da lagano nabubre). Zatim pomiješajte s jajetom, 2 brašnom, ribanim Ribancem, protisnutim češnjakom, sjeckanim peršinom. Posolite i popaprite. Oblikujte popečke žlicom, posipajte sezamovim ili lanenim sjemenkama i ispržite u tavi ili ispecite u pećnici na 180 stupnjeva.

A što kažete na jednostavne zobene kolačiće? Sve što vam treba su sitne zobene pahuljice, banana te orašasti plodovi i suho voće po želji.

Budite kreativni i otkrijte nove načine uživanja u ovoj svestranoj namirnici!