PREGLED
Caponata
Sastojci ZA 4 OSOBE
Priprema
Pripremite sve sastojke.
Patlidžane operite, narežite na manje kockice, stavite u cjedilo i posolite te ostavite da odstoje najmanje pola sata kako bi sol izvukla vodu. Potom patlidžane dobro pritisnite i ocijedite te posušite kuhinjskim ručnicima.
Patlidžane ispržite na maslinovu ulju (ne treba vam puno ulja, 50-75 ml) do zlatne boje, izvadite i stavite sa strane.
Luk narežite na listiće (ili na sitno, ako tako više volite). Celer također.
Na malo maslinova ulja pirjajte luk dok ne omekša.
Dodajte celer, promiješajte i pirjajte još 7-8 minuta.
Dodajte pasiranu rajčicu, vratite na vatru još nekih 5 minuta.
Dodajte pržene patlidžane, masline, kapare i lagano posolite. Vratite na vatru još 7-8 minuta pa prije nego što ugasite vatru, dodajte ocat koji ste izmiješali sa šećerom. Dobro promiješajte i pustite da se ohladi.
Služite hladno ili sobne temperature, uz dodatak svježeg bosiljka, kao hladno predjelo ili kao nadjev za bruschette. Caponata je i izvrstan umak za tjesteninu.
Čuvajte u hladnjaku do 5 dana.