preloader
Caponata
ALTERNATIVNI
PREGLED

Caponata

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 4 OSOBE


Sastojci
850 g (3 srednje velika)
patlidžana
150 g (2 manje glavice)
luka
185 g (3 velike stapke)
celera stabljikaša
350 ml
pasirane rajčice
100 g
crnih ili zelenih maslina
50 g
kapara
3 velike žlice
vinskog ili balzamskog octa
1 velika žlica
šećera
100 ml
maslinovog ulja
malo
soli

Priprema

1.

Pripremite sve sastojke.

 

Caponata
2.

Patlidžane operite, narežite na manje kockice, stavite u cjedilo i posolite te ostavite da odstoje najmanje pola sata kako bi sol izvukla vodu. Potom patlidžane dobro pritisnite i ocijedite te posušite kuhinjskim ručnicima.

 

Caponata
3.

Patlidžane ispržite na maslinovu ulju (ne treba vam puno ulja, 50-75 ml) do zlatne boje, izvadite i stavite sa strane.

Caponata
4.

Luk narežite na listiće (ili na sitno, ako tako više volite). Celer također.

Caponata
5.

Na malo maslinova ulja pirjajte luk dok ne omekša.

Caponata
6.

Dodajte celer, promiješajte i pirjajte još 7-8 minuta.

Caponata
7.

Dodajte pasiranu rajčicu, vratite na vatru još nekih 5 minuta.

Caponata
8.

Dodajte pržene patlidžane, masline, kapare i lagano posolite. Vratite na vatru još 7-8 minuta pa prije nego što ugasite vatru, dodajte ocat koji ste izmiješali sa šećerom. Dobro promiješajte i pustite da se ohladi.

Caponata
9.

Služite hladno ili sobne temperature, uz dodatak svježeg bosiljka, kao hladno predjelo ili kao nadjev za bruschette. Caponata je i izvrstan umak za tjesteninu.

Caponata
10.

 Čuvajte u hladnjaku do 5 dana.

Caponata

DUKAT BRZO & FINO

Caponata

ZA 4 OSOBE

SASTOJCI:

Sastojci

Naziv Količina
patlidžana 850 g (3 srednje velika)
luka 150 g (2 manje glavice)
celera stabljikaša 185 g (3 velike stapke)
pasirane rajčice 350 ml
crnih ili zelenih maslina 100 g
kapara 50 g
vinskog ili balzamskog octa 3 velike žlice
šećera 1 velika žlica
maslinovog ulja 100 ml
soli malo

PRIPREMA:

  1. Pripremite sve sastojke.

     

  2. Patlidžane operite, narežite na manje kockice, stavite u cjedilo i posolite te ostavite da odstoje najmanje pola sata kako bi sol izvukla vodu. Potom patlidžane dobro pritisnite i ocijedite te posušite kuhinjskim ručnicima.

     

  3. Patlidžane ispržite na maslinovu ulju (ne treba vam puno ulja, 50-75 ml) do zlatne boje, izvadite i stavite sa strane.

  4. Luk narežite na listiće (ili na sitno, ako tako više volite). Celer također.

  5. Na malo maslinova ulja pirjajte luk dok ne omekša.

  6. Dodajte celer, promiješajte i pirjajte još 7-8 minuta.

  7. Dodajte pasiranu rajčicu, vratite na vatru još nekih 5 minuta.

  8. Dodajte pržene patlidžane, masline, kapare i lagano posolite. Vratite na vatru još 7-8 minuta pa prije nego što ugasite vatru, dodajte ocat koji ste izmiješali sa šećerom. Dobro promiješajte i pustite da se ohladi.

  9. Služite hladno ili sobne temperature, uz dodatak svježeg bosiljka, kao hladno predjelo ili kao nadjev za bruschette. Caponata je i izvrstan umak za tjesteninu.

  10.  Čuvajte u hladnjaku do 5 dana.