preloader
Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
ALTERNATIVNI
PREGLED

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina

autor: Sandra Rončević

Sastojci ZA 10 OSOBA


Sastojci (za oko 20 krafni):
600 g
glatkog brašna
50 g
šećera
1
vanilin šećer
40 g
svježeg kvasca (ili 1 vrećica suhog)
1 žličica
šećera i brašna (za dizanje kvasca)
1 žličica
brašna
jednog limuna
svježe ribana korica
prstohvat
soli
250 ml
toplog mlijeka
30 ml
ruma
3
jaja
50 g
Dukat maslaca
oko 750 ml
ulja za prženje
Za nadjev:
250 g
Galbani mascarpone sira
100 g
smrznutih malina (mogu i svježe)
2 žlice
šećera u prahu

Priprema

1.

Pripremite sve sastojke. Neka brašno, maslac i jaja budu sobne temperature.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
2.

Namrvite kvasac, dodajte mu žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka i ostavite ga na toplom da se diže.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
3.

U veliku zdjelu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli, šećer, svježe ribanu limunovu koricu i sve dobro izmiješajte.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
4.

Brašnu dodajte dignuti kvasac, toplo mlijeko i rum pa sve izmiješajte da se grubo poveže.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
5.

Potom dodajte sva tri jaja i dobro izmješajte kuhačom ili vilicom, odnosno tucite da se smjesa lijepo poveže.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
6.

Dodajte omekšali maslac rezan na kockice i nastavite tući tijesto dok se maslac skroz ne otopi i ne poveže sa smjesom.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
7.

Tako pripremljenu smjesu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže dok ne udvostruči volumen (između 90 i 120 minuta).

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
8.

Tijesto će narasti i skroz popuniti zdjelu.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
9.

Istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu i premijesite ga. Ako je jako ljepljivo dodajte brašna dok ne dobijete tijesto podatno za miješenje koje se ne lijepi za ruke.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
10.

Razvaljajte tijesto valjkom za tijesto.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
11.

Kalupom ili čašom režite krugove tijesta, odnosno, krafne. Kad ste ih sve izrezali, ponovno ih prekrijte krpom i pustite da se dižu dok ne udvostruče volumen (barem 60 minuta).

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
12.

Zagrijte ulje za prženje u široj i dubljoj tavi i počnite pržite krafne. Nemojte ih pržiti puno odjednom. Prvu minutu krafne pržite poklopljene.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
13.

Potom ih okrenite i pržite do zlatne boje otklopljene.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
14.

Krafne vadite na žicu ili na tanjur na koji ste stavili papirnati ubrus kako bi otpustile višak masnoće. Pustite ih da se ohlade.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
15.

U zdjelici izmješajte otopljene maline (ocijedite višak tekućine) sa šećerom u prahu pa dodajte mascarpone siru. Napunite slastičarsku vrećicu nadjevom.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
16.

Krafne zarežite po gornjem dijelu i napunite nadjevom tako da završite s kupićima nadjeva na površini. Na kraju po svim krafnama posipajte šećer u prahu i poslužite odmah. Krafne su najbolje isti dan kad se ispeku.

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina

DUKAT BRZO & FINO

Krafne s nadjevom od mascarponea i malina

ZA 10 OSOBA

SASTOJCI:

Sastojci (za oko 20 krafni):

Naziv Količina
glatkog brašna 600 g
šećera 50 g
vanilin šećer 1
svježeg kvasca (ili 1 vrećica suhog) 40 g
šećera i brašna (za dizanje kvasca) 1 žličica
brašna 1 žličica
svježe ribana korica jednog limuna
soli prstohvat
toplog mlijeka 250 ml
ruma 30 ml
jaja 3
Dukat maslaca 50 g
ulja za prženje oko 750 ml

Za nadjev:

Naziv Količina
Galbani mascarpone sira 250 g
smrznutih malina (mogu i svježe) 100 g
šećera u prahu 2 žlice

PRIPREMA:

  1. Pripremite sve sastojke. Neka brašno, maslac i jaja budu sobne temperature.

  2. Namrvite kvasac, dodajte mu žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka i ostavite ga na toplom da se diže.

  3. U veliku zdjelu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli, šećer, svježe ribanu limunovu koricu i sve dobro izmiješajte.

  4. Brašnu dodajte dignuti kvasac, toplo mlijeko i rum pa sve izmiješajte da se grubo poveže.

  5. Potom dodajte sva tri jaja i dobro izmješajte kuhačom ili vilicom, odnosno tucite da se smjesa lijepo poveže.

  6. Dodajte omekšali maslac rezan na kockice i nastavite tući tijesto dok se maslac skroz ne otopi i ne poveže sa smjesom.

  7. Tako pripremljenu smjesu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže dok ne udvostruči volumen (između 90 i 120 minuta).

  8. Tijesto će narasti i skroz popuniti zdjelu.

  9. Istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu i premijesite ga. Ako je jako ljepljivo dodajte brašna dok ne dobijete tijesto podatno za miješenje koje se ne lijepi za ruke.

  10. Razvaljajte tijesto valjkom za tijesto.

  11. Kalupom ili čašom režite krugove tijesta, odnosno, krafne. Kad ste ih sve izrezali, ponovno ih prekrijte krpom i pustite da se dižu dok ne udvostruče volumen (barem 60 minuta).

  12. Zagrijte ulje za prženje u široj i dubljoj tavi i počnite pržite krafne. Nemojte ih pržiti puno odjednom. Prvu minutu krafne pržite poklopljene.

  13. Potom ih okrenite i pržite do zlatne boje otklopljene.

  14. Krafne vadite na žicu ili na tanjur na koji ste stavili papirnati ubrus kako bi otpustile višak masnoće. Pustite ih da se ohlade.

  15. U zdjelici izmješajte otopljene maline (ocijedite višak tekućine) sa šećerom u prahu pa dodajte mascarpone siru. Napunite slastičarsku vrećicu nadjevom.

  16. Krafne zarežite po gornjem dijelu i napunite nadjevom tako da završite s kupićima nadjeva na površini. Na kraju po svim krafnama posipajte šećer u prahu i poslužite odmah. Krafne su najbolje isti dan kad se ispeku.