
PREGLED
Krafne s nadjevom od mascarponea i malina
Sastojci ZA 10 OSOBA
Priprema
Pripremite sve sastojke. Neka brašno, maslac i jaja budu sobne temperature.

Namrvite kvasac, dodajte mu žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka i ostavite ga na toplom da se diže.

U veliku zdjelu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli, šećer, svježe ribanu limunovu koricu i sve dobro izmiješajte.

Brašnu dodajte dignuti kvasac, toplo mlijeko i rum pa sve izmiješajte da se grubo poveže.

Potom dodajte sva tri jaja i dobro izmješajte kuhačom ili vilicom, odnosno tucite da se smjesa lijepo poveže.

Dodajte omekšali maslac rezan na kockice i nastavite tući tijesto dok se maslac skroz ne otopi i ne poveže sa smjesom.

Tako pripremljenu smjesu prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže dok ne udvostruči volumen (između 90 i 120 minuta).

Tijesto će narasti i skroz popuniti zdjelu.

Istresite tijesto na pobrašnjenu podlogu i premijesite ga. Ako je jako ljepljivo dodajte brašna dok ne dobijete tijesto podatno za miješenje koje se ne lijepi za ruke.

Razvaljajte tijesto valjkom za tijesto.

Kalupom ili čašom režite krugove tijesta, odnosno, krafne. Kad ste ih sve izrezali, ponovno ih prekrijte krpom i pustite da se dižu dok ne udvostruče volumen (barem 60 minuta).

Zagrijte ulje za prženje u široj i dubljoj tavi i počnite pržite krafne. Nemojte ih pržiti puno odjednom. Prvu minutu krafne pržite poklopljene.

Potom ih okrenite i pržite do zlatne boje otklopljene.

Krafne vadite na žicu ili na tanjur na koji ste stavili papirnati ubrus kako bi otpustile višak masnoće. Pustite ih da se ohlade.

U zdjelici izmješajte otopljene maline (ocijedite višak tekućine) sa šećerom u prahu pa dodajte mascarpone siru. Napunite slastičarsku vrećicu nadjevom.

Krafne zarežite po gornjem dijelu i napunite nadjevom tako da završite s kupićima nadjeva na površini. Na kraju po svim krafnama posipajte šećer u prahu i poslužite odmah. Krafne su najbolje isti dan kad se ispeku.
